I denne episoden av Politikk og Røvere får vi høre at autoritære stater som blir rike på olje eller andre naturressurser ofte blir enda mer autoritære, mens det motsatte kan skje med åpne og demokratiske land som Norge. Her sitter Saudi Arabias konge Salman bin Abdulaziz og følger med på en militærøvelse. (Foto: Afp, NTB scanpix)

Podcast: Rikdommens forbannelse

Norge ble et svært rikt land da vi fant olje, men er rikdommen egentlig et gode? Det går nemlig veldig dårlig med mange som bor i land som finner dyrebare naturressurser.

Olje og andre naturressurser har tilsynelatende en ødeleggende langsiktig effekt på demokratiet og økonomien. Vi tar opp faktorene som ligger bak denne forbannelsen, og hvorfor ikke alle land rammes. Dette er andre episode på rad hvor vi sammen med Ludvig Lundstedt diskuterer samspillet mellom natur og geografi på den ene siden og våre evner og institusjoner på den andre.

Programledere er Lars Erik Berntzen og Jonas Bergan Dræge, som er doktorgradstipendiater ved Fakultet for sosiologi og statsvitenskap på det Europeiske universitetsinstituttet i Firenze.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS