Blomster på øya Lesbos lokker insekter til med helt spesielle kombinasjoner av dufter og farger, slik at insektene kan spre blomstenes pollen. Her blomsten Kreta-Cistrose med besøk fra billen Trichodes.  (Foto: Aphrodite Kantsa, Det egeiske universitet Mytilini)
Blomster på øya Lesbos lokker insekter til med helt spesielle kombinasjoner av dufter og farger, slik at insektene kan spre blomstenes pollen. Her blomsten Kreta-Cistrose med besøk fra billen Trichodes. (Foto: Aphrodite Kantsa, Det egeiske universitet Mytilini)

Blomsterfarge henger sammen med duft

Dufter og farger tiltrekker insekter i en spesiell kombinasjon.

Slik gjorde de

For å samle inn dufter fra blomster satte forskerne plastposer over blomstene. Inne i posen førte de et rør som pumpet inn luft og samtidig kunne samle opp duftstoffene som blomsten produserte.

Fargene ble observert med en spesiell laser.

Senere ble duftstoffene analysert i laboratorier og kunne settes sammen med farger og genetiske analyser.

Kilde: Jens M. Olesen

Ved å se på fargene til en blomst kan forskere nå regne ut hvordan den lukter. Ny forskning viser nemlig at sammenhengen er overraskende presis.

– Det var en overraskelse, sier Jens M. Olesen, professor ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet i Danmark, som har vært med på å oppdage sammenhengen.

– Hittil har man trodd at farger og dufter var mer uavhengige. Men man har ikke undersøkt det. 

Oppdagelsen er gjort ved å studere blomster på den greske øya Lesbos.

Duft og farge utvikles sammen

Den nye studien er også usedvanlig på grunn av størrelsen. Forskerne har nemlig undersøkt blomsterplanter i et stort område på øya. Det har blitt en veldig detaljert analyse.

Forskerne oppdaget at planter som ikke er i slekt, har utviklet den samme kombinasjonen av duft og farge.

– Den sammenhengen de har funnet, er utrolig spennende, for det innebærer at de to tingene – duft og farge – utvikler seg sammen. Selv om det ikke er det samme genetiske grunnlaget for det, sier Thure Pavlo Hauser, forsker ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. Han har ikke deltatt i studien.

Ikke forventet sammenfall

Det har vært kjent at det finnes en sammenheng mellom farger og dufter for bestemte blomster, forklarer Hauser.

– Mange blomster som er hvite, har en veldig søt duft som tiltrekker nattsvermere. Den hvite fargen gjør det lettere å se dem om natten. Og så finnes det røde og brune blomster som lukter veldig vondt – som råttent kjøtt eller avføring. De tiltrekker seg helt bestemte insekter, sier han.

– Men i denne studien er det vanlige blomster, og det er veldig spennende at de har funnet et sammenfall her.

Insekter ser forskjellige farger

Kombinasjonen av farge og lukt er trolig avhengig av insektene i nærområdet. Insekter ser nemlig ulike farger, forklarer Olesen fra Aarhus Universitet. Så kombinasjonene må passe til bestemte insekter på bestemte tider av året.

Den enkelte blomsten kan derfor bruke farger og dufter på ulike måter. Noen sender ut duftstoffer som har lang rekkevidde.

Det innebærer at det også er forskjell på om det er farge eller lukten som tiltrekker insekter som er langt unna.

– Det kunne være spennende å gå videre med, sier Olesen.

Forskerne har samlet inn og analysert duftstoffer og farger fra 41 forskjellige blomster i det samme området. Her duftinnsamling fra orkideen Serapias vomeracea. (Foto: Aphrodite Kantsa, Det egeiske universitet Mytilini)
Forskerne har samlet inn og analysert duftstoffer og farger fra 41 forskjellige blomster i det samme området. Her duftinnsamling fra orkideen Serapias vomeracea. (Foto: Aphrodite Kantsa, Det egeiske universitet Mytilini)

Forskjellig fra sted til sted

Sammenhengen mellom duft og farge gjelder ifølge Olesen sannsynligvis bare for områder der plantene har en lang historie.

– Vi vil sikkert ikke se den samme korrelasjonen i Danmark, for dyrene og plantene har ikke en så lang sameksistens som i Middelhavsområdet, sier Olesen. Det er på grunn av istiden.

– Lesbos og området rundt det østlige Middelhavet er et paradis for biearter. Jo flere arter og jo mer snevre nisjer, jo mer nøye må hver enkelt art tilpasse seg. 

Holistisk forskning

Forskerne påpeker også at en styrke ved den nye studien er kombinasjonen av vitenskapsgrener. Både kjemikere og biologer fra en rekke land har samarbeidet om studien.

– Det er en utfordring innen vitenskapen at folk spesialiserer seg så mye. Kjemikerne ser på duftstoffer, mens botanikerne ser på blomsterfarger. De vet ikke nødvendigvis så mye om hverandres arbeid. Derfor er det også veldig spennende at de forbinder kjemiske duftstoffer med bestøvningsøkologi, sier Hauser fra Københavns Universitet.

Referanse:

A. Kantsa mfl: «Community-wide integration of floral colour and scent in a Mediterranean scrubland», Nature Ecology & Evolution (2017), doi: 10.1038/s41559-017-0298-0 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS