Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Høye doser av vitamin B6 og B12 i kombinasjon kan gi økt fare for hoftebrudd, ifølge en ny studie. (Illustrasjon: Maxx-Studio / Shutterstock / NTB scanpix)
Høye doser av vitamin B6 og B12 i kombinasjon kan gi økt fare for hoftebrudd, ifølge en ny studie. (Illustrasjon: Maxx-Studio / Shutterstock / NTB scanpix)

B-vitamin kan føre til hoftebrudd

Det er bare når du har mangel på B-vitaminer at du trenger å ta tilskudd. Allikevel tar mange friske personer høye doser vitamin B for sikkerhets skyld. I troen på at det er bra for helsen.

De høye dosene har imidlertid ingen helsebringende effekt hos ellers friske personer. Tvert i mot.

Gjelder vitamin B6 i kombinasjonen med B12

En ny studie viser at det er en økt risiko for hoftebrudd hos kvinner som tar høye doser med B6-vitaminer kombinert med høye doser av B12-vitaminer.

I studien analyserte professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo og samarbeidspartnere ved Harvard data fra den amerikanske Nurses Health Study.

Studien omfattet over 75 000 amerikanske kvinner.

Hvor utbredt denne overdoseringen er, varierer mye fra land til land. Det er ikke vanlig å selge høye doser av B-vitaminer i Norge, men det er likevel lett å få tak i via internett.

Haakon E. Meyer er tilknyttet Institutt for helse og samfunn ved Det medisinske fakultet, UiO. I tillegg er Meyer tilknyttet Folkehelseinstituttet. (Foto: UiO)
Haakon E. Meyer er tilknyttet Institutt for helse og samfunn ved Det medisinske fakultet, UiO. I tillegg er Meyer tilknyttet Folkehelseinstituttet. (Foto: UiO)

Sammenliknet amerikanske resultat til norske forhold

Funnene ble gjort i en såkalt kohortstudie. Dette er en type studie hvor forskerne følger en gruppe over lang tid og ser hvem som utvikler sykdom eller skader. Dataene i studien ble samlet inn i over 30 år.

Kvinnene i studien rapporterte møysommelig inn kosthold og kosttilskudd.

– Studien er overførbar til norske forhold, selv om amerikanske kvinner bruker en del mer tilskudd enn norske, sier Meyer.

Mistanken ble vekket da vi analyserte data på nytt fra to store norske studier i 2017.

I disse studiene fikk deltakerne høydose vitamin B-tilskudd eller placebo, og overraskende nok hadde personer som fikk høye doser av vitamin B6 og B12 i kombinasjon en betydelig økt risiko for hoftebrudd.

Dette funnet ble altså bekreftet i den nye amerikanske studien.

– En del eldre har behov for ekstra vitamin B12-tilskudd, og det er ikke holdepunkt for at vitamin B12 alene gir økt risiko for hoftebrudd, påpeker Meyer.

Studien ble utført av professor Haakon E. Meyer, forsker Kristin Holvik fra Folkehelseinstituttet og forskere ved Harvard T. H. Chan School of Public Health.

B6 og B12-vitamin

Vitaminene B6 og B12 deltar i mange prosesser i kroppen. De er begge viktige for normal stoffomsetning.

Vitamin B6 regulerer blant annet omsetning av proteiner, aminosyrer og andre stoffer, og har betydning for signalstoffer i hjernen og for immunforsvaret.

Vitamin B12 er blant annet nødvendig for dannelse av røde blodceller, arvestoff (DNA) og funksjonen til nervesystemet

Referanse:

Haakon E. Meyer mfl.: Association of High Intakes of Vitamins B6 and B12 From Food and Supplements With Risk of Hip Fracture Among Postmenopausal Women in the Nurses’ Health Study. JAMA Network Open, 2019.

Powered by Labrador CMS