Foreldrelykken varer i to år

Vi blir mer fornøyde med livet, når vi får barn. Men lykkefølelsen varer ikke evig. Etter to år er de fleste tilbake ved start og er omtrent like fornøyde som de var før den lille var påtenkt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er lett å tenke at det å få barn er selve lykken. Par som sliter litt med forholdet kan tenke at det å få barn vil løse problemene. Da får de også et felles prosjekt, som skal gjøre livet og samlivet bedre, sier psykolog Gunvor Marie Dyrdal.

Sammen med Richard E. Lucas har hun utført en studie av hvordan det å få barn påvirker  velværet blant førstegangsforeldres.

- Vi ville finne ut om det virkelig er sånn at barn gjør oss mer tilfredse, og om foreldre reagerer likt på det å få barn, sier Dyrdal om studien, som er gjennomført ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo.

Forventninger og virkelighet

Forskerne fant at spesielt kvinner, men også menn, reagerer positivt på graviditet og fødsel. Men allerede etter et halvt år begynner virkeligheten å innhente dem, og etter to år er de ikke mer fornøyde enn de var før graviditeten. Å bli forelder er rett og slett slitsomt.

- Vi glemmer at et barn krever godt samarbeid og utholdenhet. Det innebærer slit, nattevåk, dårligere søvn. Vi må gi slipp på en del av våre egne ønsker og behov, sier Dyrdal.

1967 kvinner og 1705 menn deltok i undersøkelsen, som hentet data fra en omfattende tysk befolkningsundersøkelse, der deltakerne er fulgt siden 1984.

- I vår studie er personene fulgt årlig over et langt tidsrom, i gjennomsnittet fire år før fødsel og 7,5 år etter fødsel. Hvert år vurderte de – på en skal fra én til ti – hvor fornøyde de var med livet.

Partner er viktig

Da forskerne gikk dypere ned i materialet for å finne ut mer om hva som bidrar til velværefølelsen, fant de ut at det å ha en partner er svært viktig.

- For de fleste sammenfaller det å få barn med å ha en partner. Vi vet at det er en positiv sammenheng mellom å ha en partner og velvære og tilfredshet med livet.

- Da vi bare så på effekten av barn uten å vurdere den positive effekten av en partner,  hadde ikke det å få barn noen innvirkning på langtidsvelværet til foreldrene. 

- Da vi også vurderte  den positive effekten av å være i et forhold, viste det seg at å få barn reduserer langtidsvelværet til foreldrene. Det er krevende å få barn, men den negative effekten av dette ble «borte» i den positive effekten av det å ha en partner, forklarer Dyrdal.

Gir glede

Når deltakerne i studien rapporterer om lavere velværefølelse etter at de fikk barn enn før, betyr ikke det at de angrer på at de ble foreldre. Absolutt ikke, mener forskerne.

- Det er mange faktorer som kan gjøre at tilfredshet med livet synker etter at man får barn, for eksempel mer stress og tidspress, økte bekymringer, mindre fleksibilitet og et mer organisert liv.

- Hadde vi spurt annerledes, for eksempel om meningsfullhet og hva foreldrene setter pris på i livet som foreldre, hadde nok svarene vært mer nyanserte, tror Dyrdal.

- Vi får jo barn, selv om vi vet det er slitsomt. Barn gir mening – vi får en å ta vare på, en som elsker deg uansett, omsorgsinstinktene våre blir vekket, fortsetter hun.

Åpenhet hjelper

Noen mestrer også overgangen til livet som forelder bedre enn andre. Er man åpen og fleksibel, går overgangen lettere. Er du engstelig og litt nevrotisk anlagt, blir livet med barn også mer slitsomt.

Slike personlighetstrekk gir ikke store utslag på velværefølelsen, men har en viss innvirkning.

Det er heller ikke store kjønnsforskjeller på opplevelsen av å bli forelder.

- Vår studie tyder på at det er noe ved selve hendelsen som påvirker hvordan par reagerer på det å bli foreldre, heller enn personligheten til den enkelte, sier forskeren.

Hun mener studien bidrar til ny kunnskap om hva  det å få barn betyr  for blivende foreldre:

- Studien viser at par har en tendens til å reagere likt på det å bli foreldre. De deler noe unikt, og dette påvirker  hvordan lykkefølelsen endrer seg når de får barn. Mors og fars reaksjon på  å bli foreldre er  mer avhengig  av selve hendelsen enn av deres personlighet.

- Dessuten varer ikke lykken over å bli gravid – vi  blir ikke lykkeligere etter å ha fått barn enn vi var før. Vil vi bli lykkeligere, må vi prøve å bli det uavhengig  av eventuelle barn. 

- Om lykken skal vare, er det viktig å ta vare på parforholdet og å nyte de fine øyeblikkene med barnet, sier Dyrdal.

Referanse:

Dyrdal & Lucas: Reaction and Adaptation to the Birth of a Child: A Couple-Level Analysis, Developmental Psychology, June 11, 2012, doi: 10.1037/a0028335

Powered by Labrador CMS