Sjekk skolematen!

Hva spiser egentlig norske barn på skolen? Det er det faktisk ingen som vet. Ennå. Nå skal norske skolebarn hjelpe forskerne med å finne det ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skolematen er tema for Forskningskampanjen 2011. (Foto: Shutterstock)

Norges forskningsråd inviterer norske skolebarn til å gjøre en skolemat-sjekk i Forskningskampanjen som går av stabelen i forbindelse med Forskningdagene i september. Kostholdsforskere venter spent på resultatene.

I fjor forbløffet skolebarn fra 142 skoler forskerne da de var med på å kartlegge meitemarkarter i Norge. I år står skolematen for tur.

– Norske skolebarn kan nok en gang hjelpe forskerne med helt nye opplysninger og gjøre en verdifull forskningsinnsats, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd Arvid Hallén.

Ny forskning

Forskere har tidligere undersøkt hva barn og ungdom spiser i løpet av et helt døgn. Andre har telt opp hvor mange som har med seg matpakke på skolen. Men ingen har undersøkt hva skolematen består av!

Nå kan norske skoleelever gjøre den jobben i fellesskap.

Spesiallagde spørreskjemaer skal avdekke hva barna spiser i løpet av en skoledag. Funnene skal registreres på nett. Straks en elev har registrert hva de har spist til lunsj, vil de få en tilbakemelding om næringsinnholdet i det de nettopp har spist.

Lærerne kan også ta ut oversikter for klassen og sammenligne med landsgjennomsnittet.

For første gang kan forskerne dermed få opplysninger om hva norske skolebarn spiser i løpet av skoledagen. Hva inneholder alle matpakkene? Hva kjøper de i kantinen? De spiser kanskje frukt, men får de i seg grønnsaker på skolen?

– Dette trenger vi å vite mer om for å gi gode kostholdsråd til barn og unge, og planlegge smarte grep for å bedre folkehelsen, sier Lene Frost Andersen ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, som gleder seg til å se registreringene fra skolene.

Hun håper mange melder seg på årets forskningskampanje. Jo flere som deltar, jo bedre blir resultatene av forskningen.

Kjemi i matpakka

Kjemi er årets tema for Forskningsdagene. Derfor er kjemi også sentralt tema i Forskningskampanjen. Proteiner, antioksidanter, vitaminer, mineraler, karbohydrater… hele matpakka er jo bare kjemiske forbindelser.

Hva disse kjemiske stoffene egentlig er og hva de gjør med kroppen, kan elevene lære mer om i årets Forskningskampanje.

Det blir et særlig fokus på karbohydrater. Frivillige tilleggsoppgaver kan bli å undersøke blodsukker eller gjennomføre et eksperiment som viser den kjemiske sammensetningen av sukker.

Lenker:

Registreringen av skolematen skal foregå fra 19. september til 8. oktober (uke 38–40). Påmeldingen er åpnet.

Les mer om Forskningskampanjen 2011

Powered by Labrador CMS