Fisk med klimaregnskap

Ny standard skal gjøre det lettere å sammenlikne hvor klimavennlig ulike sjømatprodukter er.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kommer reglene som avgjør hvordan man beregner klimasporet for et sjømatprodukt. (Foto: Colourbox.no)

– Forenklet kan vi si at denne standarden er et sett med regler som avgjør hvordan man kan beregne klimasporet for et sjømatprodukt, sier Sintef-forsker Erik Skontorp Hognes.

Standarden skal benyttes når sjømatbedrifter og produsenter skal gjøre opp klimaregnskap for varene de selger.

Resultatet er at du som forbruker kan ha tillit til at opplysningene om produktets klimaspor er til å stole på.

Konkurransefortrinn

– Et klimaregnskap er et nyttig verktøy som synliggjør hvor og hvordan sjømatbedriftene kan produsere mer energieffektivt og med lavere utslipp av drivhusgasser, forklarer Hognes.

Det skal nemlig lønne seg å være best i klassen: Et klimaregnskap kan gi bedrifter som er spesielt flinke i sitt klimaarbeid markedsfordeler:

– Allerede i dag ser vi at flere av de store supermarkedkjeder i Europa, USA og Asia etterspør dokumentasjon på hvilke miljøpåvirkninger produktene de skal selge har forårsaket, sier forskeren.

Dersom forbrukerne velger de mest klimavennlige produktene, kan det føre til at andre produsenter også vil forbedre seg: Norge får nå et verktøy som hjelper produsenter og eksportører til å dokumentere at norsk sjømat er et veldig klimavennlig alternativ i matdisken.

– Årsaken er at Norge har en godt forvaltet og bærekraftig villfiskstamme, og at vi har en effektiv og kunnskapsfokusert sjømatindustri. En sunn og stor villfisk stamme gjør at det er lettere å få fisk.

– Norske fiskere bruker rett og slett mindre drivstoff for å finne og fange den, og fokuset på kunnskap og ny teknologi gjør at vi i stadig større grad utnytter ressursene optimalt, sier forskeren.

Nettkalkulator og veileder

Et klimaregnskap kan sammenliknes med et økonomisk regnskap.

Mens man i et økonomisk regnskap bokfører inntekter og utgifter, bokfører et klimaregnskap utslipp av drivhusgasser, som for eksempel CO2 , som forårsakes av forbruk av drivstoff, elektrisitet og andre ting produkter trenger på sin vei fra vann til forbruker.

Derfor jobber Sintef også med en nettbasert veileder og en nettkalkulator som skal gjøre det lettere for norske bedrifter å bruke klimaregnskap for sjømaten de produserer.

– Regler er spesielt viktig når noen vil sammenligne produkter, men et klimaregnskap har nok aller størst nytteeffekt når beslutningstakere i sjømatindustrien kan bruke det som et verktøy i utviklingen av sine produkter og sine produksjonssystemer, sier Hognes.

Powered by Labrador CMS