Steinalderkost med grønnsaker, frukt, bær, magert kjøtt og nøtter førte til vektreduksjon hos kvinner etter overgangsalderen. (Foto: Colourbox)

Steinalderkost bra for helsa etter overgangsalderen

Dietten kan hjelpe kvinner med å gå ned i vekt etter overgangsalderen.

Dette er steinalderkost

Kosten baseres på grønnsaker, frukt, bær, egg, nøtter og magert kjøtt. Meieriprodukter, korn, ris, bønner, raffinert sukker og salt er utelukket. 

Steinalderkosten bygger på teorier om hva vi spiste i tiden da vi var jegere og samlere for 2 millioner til 10 000 år før vår tid. En del urbefolkninger spiser denne kosten idag.  

Nordiske ernæringsråd

Nordiske næringsanbefalinger (NNR) er de offisielle anbefalingene som brukes i Sverige. NNR gir anbefalinger om ulike næringsmidler, vitaminer, mineraler, protein, fett og karbohydrater – man trenger for at kroppen skal utvikles og fungere best mulig både på kort og lang sikt.

NNR gir også anbefalinger om fysisk aktivitet. NNR nevner også matvaner som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, overvekt, type 2-diabetes og kreft – sykdommer som alle er koblet til matvaner og livsstil.

De nye studiene viser positiv effekt på energiinntak og kroppssammensetning, men også blodets innhold av kolesterol og fettlagring i leveren.

Det er Caroline Mellberg ved Norrlands universitetssykehus i Umeå som har gjort forskningen. Hun er doktorand ved Institusjonen for folkehelse og klinisk medisin ved Umeå Universitet.

Etter overgangsalderen i 50-årsalderen får kvinner økt risiko for å rammes av hjerte- og karsykdommer og diabetes, noe som trolig kommer av en omfordeling av fett fra hofter og rumpe til magen. Magefett er helsemessig farligere.  

En tidligere studie viser at magefett øker demensfaren.

Men urbefolkninger i ulike deler av verden, som blant annet i Papua Ny Guinea, har verken diabetes eller hjerte- og karsykdommer. Mellberg undersøkte i sin doktorgradsavhandling om svenske kvinner kan unngå de negative helsevirkningene som overgangsalderen medfører, ved å legge om kosten.

Fem uker gjorde susen

I den første studien fikk en gruppe overvektige kvinner som hadde vært gjennom overgangsalderen steinalderkost i fem uker.

Med steinalderkosten fikk kvinnene 30 prosent av energien fra proteiner, 40 prosent fra fett og 30 prosent fra karbohydrater. Det meste av fettet var enumettet, som blant annet finnes i avokado, olivenolje eller korn.

Dietten reduserte kvinnenes energiinntak, kroppsvekt, midjemål og blodtrykk. I tillegg fikk de forbedret en rekke andre verdier, som kolesterolnivåer og lagringen av fett i leveren.

Men Mellberg tror ikke det bare er selve steinalderkosten som har æren for de gunstige helseeffektene.

- Helseeffektene kommer ikke bare av steinalderkosten, men også av at deltakerne i våre studier fikk et sunnere næringsinntak og framfor alt at de spiste mindre, sier Mellberg.

En forklaring på de positive helseeffektene kan være at deltagerne generelt tenker på hva de spiste mens de gikk på diett, mener hun.

En tidligere studie tyder på at gener er en stor årsak til at noen blir overvektig.

Varig reduksjon av midjemål

I en annen studie som gikk over to år, sammenlignet Mellberg inntak av steinalderkost med en kontrollgruppe som fulgte de nordiske kostholdsanbefalingene. Også den studien ga en sterk og varig reduksjon av fettmasse, vekt og midjemål.

De første seks månedene var riktignok de positive effektene større i gruppen med steinalderkost i forhold til den andre gruppen. Ingen av deltagerne i noen av studiene hadde noen kalorirestriksjoner, men spiste så mye de ville.

I oppfølgingen etter to år var den ingen målbare forskjeller mellom gruppene, unntatt at deltagerne i gruppen med steinalderkost hadde en bedre balanse når det gjaldt kolesterolinnholdet i blodet.

Redusert leverfett

I begge diettgruppene var det en betydelig reduksjon i leverfett i toårsperioden. 

Leverens insulinfølsomhet ble forbedret de første seks månedene i begge gruppene, og den var mer uttalt i gruppen som spiste steinalderkost. Her ble den redusert med 48 prosent. 

Men etter to år var insulinfølsomheten gått tilbake til utgangspunktet for begge gruppene. 

Mellberg mener det er behov for å forske mer på hvilken effekt ulike dietter har over tid, gjerne i kombinasjon med fysisk trening.

Kilde: 

Caroline Mellberg: Effects of diet intervention on body composition and ectopic fat accumulation in obese postmenopausal women. Umeå Universitet. 

Powered by Labrador CMS