Unge jenter best på forskning

De fleste og beste unge forskerspirene er jenter. Det var tydelig da vinnerne i konkurransene Unge forskere og ungdomsprisen Fritt Ord ble kåret mandag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til at de fleste var jenter, kom et stort flertall fra de såkalte IB-linjene, eller International Baccalaureate, som er en internasjonal artium. Det faglige nivået på disse linjene er kjent for å være høyt, eksamen er den samme i over 100 land, og undervisningen foregår på engelsk. Det var få bidrag fra de vanlige skolene.

Skolene ikke alltid like flinke

- Kunnskapen er god blant norsk ungdom, men det betyr ikke at forskningsinteressen er stor. Skolene er ikke alltid like flinke til å veilede i gode prosjekter og satse på de flinke elevene, sa juryleder professor Trond Schumacher.

151 prosjekter var påmeldt til konkurransen, men kun de 28 beste kandidatene ble invitert til finalehelgen i Oslo. 91 av de innsendte arbeidene kom fra jenter, 39 fra gutter, og denne fordelingen gjenspeilet seg i finalistene. Bidragsyterne var mellom 12 og 20 år gamle, men de aller fleste var mellom 18 og 19 år.

Utdannings- og forskningsministeren delte ut

- 60-70 prosent av dere som er kommet til finalen vil velge en forskerkarriere, sa statsråd Kristin Clemet som delte ut prisene. Hun minnet ungdommen på at matematikeren Niels Henrik Abel (1802-1829) gjorde sin beste og mest betydningsfulle forskning før han var fylt 25 år.

Juryen hadde i år kåret fem førsteprisvinnere i konkurransen Unge Forskere, og selv om de fleste finalistene var jenter, klarte guttene å hevde seg godt i toppen.

Trillende brusbokser

En av de fem vinnerne var Arnhild Jacobsen (19) fra Bergen Katedralskole, med forskning på hvordan og hvorfor hastigheten til en trillende brusboks varierer med hva slags innhold den har, og med temperaturen.

- En morsom og overraskende problemstilling knyttet til en daglig gjenstand. Hennes lekende, nysgjerrige holdning og talent vil utvilsomt hjelpe henne hvis hun velger å gå inn på en naturvitenskapelig forskerkarriere, skrev juryen i sin begrunnelse.

Jacobsen vant enda en pris fra sponsoren Norsk Hydro ASA, og personaldirektør Alexandra Bech applauderte også hennes lekenhet, målrettethet og systematikk.

- Jeg har fått mye positiv respons mens jeg har vært her, men jeg var veldig overraska. Jeg visste jo ikke så mye om de andre arbeidene, sa Jacobsen, som håper hun kommer til å holde kontakten med noen av deltagerne i konkurransen.

- Det har vært veldig sosialt hele helga, fortalte hun.

En ny algoritme

Ian M. Trotter (18) fra Berg videregående skole fikk også en førstepris med et forskningsarbeid hvor han fremstiller en algoritme han selv har utviklet for å komprimere tekstfiler.

- Fremstillingen tilfredsstiller hva man ville forvente av et utkast til et kapittel i en hovedfagsoppgave på universitetsnivå, konkluderte juryen.

Trotter ble også kåret til å være Norges representant ved den internasjonale finalen for unge forskere i USA, i mai neste år.

Joyce, propaganda og samspillet mellom musikk og litteratur

Maria Dikova (18) fra Nesbru videregående skole fikk en førstepris med en analyse av hvordan James Joyce har gått fram for å skape et speilbilde av dublinere uten å si det han ønsker å si direkte, i novellesamlingen “Dubliners”

Øyvind Solberg (18) fra Stavanger katedralskole tok imot den fjerde førsteprisen med et arbeid om propaganda under andre verdenskrig, hvor han analyserer hvor viktig propagandaen var for de tyske nazistene.

Den femte og siste førsteprisen gikk til Christian Nicolai Tønnessen (18) fra Stavanger katedralskole, med en analyse av samspillet og påvirkningen mellom musikk og litteratur.

Fritt Ord

Francis Sejersted delte ut to førstepriser i ungdomskonkurransen Fritt Ord. Den ene gikk til Kjersti Oppdal (18) fra Trondehim katedralskole med et arbeid om Alf Prøysen, hvor hun prøver å finne ut hvilken rolle han kan sies å innta som forfatter.

Den andre prisen fikk Victoria Carolina Senkpiel (18) fra Nesbru videregående skole for et arbeid om Camilla Colletts som Fredrika Bremers påvirkning på kvinnekampen.

Sterkere enn hat og kjærlighet?

- Alle arbeidene representerer en god bredde og en god kvalitet, sa juryldeder Schumacher.

- Dere må huske at forskertrangen kan være vel så sterk som både hat og kjærlighet, sa Jon Bing, som delte ut en av ekstraprisene på vegne av Norges forskningsråd.

Konkurransen Unge forskere arrangeres av Forbundet unge forskere gjennom Stiftelsen Ungdom og Forskning.

Powered by Labrador CMS