Matematiker Jo Røislien holdt innlegg for deltakerne på Program for fremragende forskningsformidling ved HiOA. (Foto: Sonja Balci)

Ebola-forskning og drilling i formidling

Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.

Driller forskere i formidling

Verden skriker etter enkle forklaringer på vanskelige ting, sa forsker, matematiker og NRK-programleder Jo Røislien til deltakerne på Program for fremragende forskningsformidling.

- Bestem deg for de ti tingene du har lyst til å fortelle til de norske folk, og si det om og om igjen, påpekte Røislien.

Les hele saken i Viten+praksis.

–––––––––—

Ebola-forsker forsker på alle som ikke er smittet av ebola

Stipendiat Håkon Bolkan har vært med å stifte den frivillige organisasjonen CapaCare, som i dag blant annet lærer opp helsepersonell innen kirurgi på tolv av Sierra Leones største sykehus. (Foto: Børge Sved)

Stipendiat og Lege Håkon A. Bolkan mener frykten og kaoset ebola skaper kan ta flere liv enn selve sykdommen. Han var selv i Sierra Leone i sommer, da ebola-epidemien holdt på å komme ut av kontroll og ble vitne til et helsevesen som ikke i det hele tatt var i stand til å takle sykdomsutbruddet.

- Da jeg var der i juni, skjønte vi at dette gikk feil vei. Gjennom mitt arbeid i landet har jeg veldig god kjennskap til helsevesenet, og det var helt tydelig at de ikke var forberedt på et større ebolautbrudd, sier Bolkan.

Les hele saken i Universitetsavisa.

–––––––––—

Hans Rosling vil kjempa mot ebolaepidemien

Den svenske medisinprofessoren Hans Rosling avlyser alle avtalar og drar til Vest-Afrika for å hjelpa FN i kampen mot ebola. – Denne epidemien held på å vinna over oss, sa han i ein debatt med Melinda Gates på UiO onsdag denne uken.

Les hele saka i Uniforum.

–––––––––—

Dette er Norges bidrag til verdens kunnskapsproduksjon

Norske forskere publiserte 11 900 artikler i 2013. Dette utgjorde 0,62 prosent av den globale kunnskapsproduksjonen. USA er verdens største forskningsnasjon med nesten 390 000 publikasjoner.

Les hele saken i Universitetsavisa.

–––––––––—

Vil prøve ut 300 nye innstegsstillinger

Leder og forsker. Mellom mikroskopet og kontor-PC'en. (Foto: iStockphoto)

Kunnskapsdepartementet vil teste ut en prøveordning der 300 forskere ansettes i såkalte innstegsstillinger. Målet er å lette rekrutteringen av talenter til toppforskningsmiljøene. Men det følger ikke lønnsmidler med forsøket.

Les hele saken i Universitetsavisa.

–––––––––—

Kutter 4000 studieplasser

Danske universiteter må skjære ned på studentene. Det vil særlig ramme internasjonale studenter, mot regjeringens ønsker.

Les hele saken i Forskerforum.

–––––––––—

Kunnskapsministeren overlet skulepengar til Stortinget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen trur framleis det er ein god ide med skulepengar for utanlandske studentar. Men no overlet han avgjerda til Stortinget.

Les heile saka i På Høyden.

–––––––––—

Powered by Labrador CMS