Ig-Nobelprisene 2004

Årets priser for skrullete vitenskap ble delt ut den 30. september. Blant vinnerne var forskning på prompende sild, rockeringer og hvorvidt det er trygt å pelle opp mat du har mistet på gulvet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ig-Nobelprisen er, om du lurer, omtrent det stikk motsatte av Nobelprisen: en premiering av sjeldent skrullete forskningsprosjekter, som verken kan eller bør gjentas. Årets liste er som følger.

Medisinprisen?

?gikk til James Gundlach fra Auburn University i USA, for et studie av sammenhengen mellom countrymusikk og selvmord. Etter sigende konkluderte forskeren med at det ikke var noen, fordi musikksjangeren er blitt en god del muntrere i de siste årene.

Fysikkprisen?

?ble tildelt amerikanerne Ramesh Balasubramaniam og Michael Turvey, for et prosjekt om rockeringens dynamikk.

Folkehelseprisen?

?gikk til et ærlig forsøk på å utforske Fem-sekunders-regelen, som visstnok sier at det er helt trygt å spise mat du har mistet på gulvet, bare du klarer å pelle den opp innen fem sekunder. Kvinnen bak rapporten er amerikanske Jillian Clarke.

Kjemiprisen?

?ble delt ut til Coca-Cola Company i England som nylig introduserte et spesielt reint flaskevann, som angivelig skulle være renset med supersofistikert romteknologi fra NASA.

Dessverre viste det seg at det dyre vannet var springvann fra Themsen, renset med standard utstyr. Bare med den lille forskjellen at fabrikken hadde klart å tilsette kreftfremkallende bromat i løpet av prosessen.

Kanskje ikke så overraskende at Coca-Cola ikke sendte noen representanter for å ta imot prisen.

Ingeniørprisen?

? gikk til Donald J. Smith for oppfinnelsen av hentesveisen i 1977. Utrolig nok har mannen ikke bare kommet opp med en av de dårligste ideene i verdenshistorien, han har i tillegg tatt patent på den!

Litteraturprisen?

?ble tildelt The American Nudist Research Library, for innsatsen for å bevare nudismens historie.

Psykologiprisen?

?ble mottatt av Daniel Simons og Christopher Chabris, som har funnet ut at mennesker glatt vil overse menn i gorilladrakter, hvis de bare er opptatt med å se etter noe annet.

Økonomiprisen?

?gikk til Vatikanet, som for øvrig heller ikke stilte opp for å motta æresbevisningen. Det kan kanskje ha noe å gjøre med at saken gjaldt den intelligente ideen å outsource bønn til India.

Biologiprisen?

…som nå har fått omtale i mange media, gikk til forskerne bak oppdagelsen av at sild kommuniserer ved hjelp av fjerting. Ha-ha. Redaktør Erik Tunstad innvender imidlertid at den fisende fisken ikke nødvendigvis fortjener noen pris for fjollete forskning, til tross for at konklusjonen er litt festlig.

- Det med silda er jo ordentlig vitenskap, sier han. Snakker de med promp, så snakker de med promp.

Lenke:

The Ig® Nobel Home Page

Powered by Labrador CMS