Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Stort sett er det de samme folkene som lykkes på Tinder og dating-apper som utenfor. De aller fleste har fint lite å hente.
Stort sett er det de samme folkene som lykkes på Tinder og dating-apper som utenfor. De aller fleste har fint lite å hente.

Tinder er bortkastet tid for de fleste

Dating-apper hjelper deg neppe om målet ditt er å skaffe deg flere forhold. Du ville antakelig lykkes vel så godt eller dårlig uten.

– For dem som ikke oppnår tilfeldig sex uten bruk av Tinder, byr ikke Tinder på mange nye muligheter, sier postdoktor Trond Viggo Grøntvedt ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Han er en av forskerne bak en ny artikkel i tidsskriftet Evolutionary Psychological Science som tar for seg bruk av Tinder. Mislykkes du utenfor Tinder, er det altså neppe mye å hente ved bruk av Tinder heller.

– For dem som faktisk oppnår seksuelle relasjoner utenfor Tinder, gir Tinder-bruk kun begrenset økning i antall one night stands, fortsetter Grøntvedt.

De samme lykkes som lykkes ellers

– Stort sett er det de samme folkene som lykkes på Tinder som lykkes ellers i livet med å oppnå tilfeldige seksuelle forhold, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

De har tidligere funnet at Tinder-bruk ikke førte til en økning i one night stands.

– Det er liten grunn til å hevde at dating-apper fører til flere korttidsseksuelle forhold enn før, påpeker førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Dermed finnes heller ingen grunn til moralsk forargelse fra noen.

Det er liten grunn til å hevde at dating-apper fører til flere korttidsseksuelle forhold enn før.
Det er liten grunn til å hevde at dating-apper fører til flere korttidsseksuelle forhold enn før.

Sveiping

Tinder er én av flere dating-apper. Den bruker stedtjenester for å finne andre brukere i nærheten og forsøke å matche brukere med hverandre.

Utvelgelsen er enkel og effektiv: Kandidatene dukker opp med bilde og noen opplysninger på skjermen. Sveiper du venstre, betyr det at du ikke er interessert i et treff. Å sveipe til høyre betyr at du gjerne vil treffe vedkommende. Om to personer sveiper til høyre på hverandre, kan appen hjelpe dem med å treffes.

Men sveiping og leting på Tinder har altså en svært begrenset effekt for de aller fleste, som antakelig vil lykkes vel så godt ved å møte mennesker i levende live isteden.

Mange treff trengs

Svært mange treff må til i Tinder før noen i det hele tatt fører til et møte. Enda flere må så klart til før det innledes forhold av noen som helst sort, om det er en one-night stand eller et forpliktende langtidsforhold vi snakker om.

For menn og kvinner flest bruker Tinder og andre dating-apper ulikt. Mens kvinner flest tar seg bedre tid og vurderer kandidatene nøyere og ser i større grad etter et forhold, er menn flest raskere til å vurdere. De sveiper til høyre langt oftere i håp om at et høyt nok antall skal resultere i minst ett treff.

80 prosent oppnår ingenting

Rundt 20 prosent av brukerne hadde opplevd one-night-stands etter å ha brukt Tinder. De aller fleste av dem igjen hadde bare opplevd dette én gang. 8 av 10 oppnår altså aldri sex etter bruk av appen.

– Tinder kan nok by på nye, seksuelle muligheter, men disse ser ut til å være svært begrenset, sier Kennair.

Bare en bitte liten gruppe på sju personer, mellom to og tre prosent, hadde utelukkende hatt one-night-stands etter å ha truffet noen gjennom Tinder. Resten oppnådde det også ved andre metoder.

Joda, noen finner sitt livs kjærlighet via Tinder og andre dating-apper. Men de er ikke mange.
Joda, noen finner sitt livs kjærlighet via Tinder og andre dating-apper. Men de er ikke mange.

Alder og holdninger betyr noe

De spurte ble bedt om selv å vurdere hvor fysisk attraktive de mente å være. Hvor fysisk attraktiv brukeren er, kan forutsi i hvor stor grad vedkommende lykkes med korttidssex ved bruk av Tinder.

– Men dette gjelder også uten bruk av dating-apper. Noen får mange, og mange får ingen, sier Kennair.

– Både alder og holdninger til korttidssex har betydning for hvor ofte du faktisk oppnår en one-night-stand etter bruk av Tinder. Men dette er de samme faktorene som spiller inn for å oppnå det på andre arenaer, påpeker Grøntvedt.

Er du mer komfortabel med korttidssex, oppnår du også dette flere ganger.

– Men samtidig finnes også en sammenheng mellom høy interesse for korttidssex og mindre sjanse for å møte noen med tanke på å inngå langtidsforhold gjennom bruk av dating-appen, sier Bendixen.

Ikke effektiv for lange forhold heller

Kvinnelige Tinder-brukere er i gjennomsnitt mer interessert i møter med tanke på et langtidsforhold enn menn er. Dette gjelder for øvrig også for møter uten bruk av dating-apper.

Men Tinder er heller ikke en svært effektiv måte å møte en partner med tanke på langvarige forhold, viser denne og tidligere studier.

Ideen til undersøkelsen kom fra Ernst Olav Botnen, som i dag er klinisk psykolog ved Lovisenberg Diakonale sykehus i Oslo.

– Det er interessant å se at atferden vi ser på andre sjekkearenaer som barer og utesteder gjenspeiles på dating-apper, sier Botnen.

269 studenter som var aktive eller tidligere Tinder-brukere deltok i studien. Av dem var 62 prosent kvinner.

– Da deltakerne i vårt utvalg er universitetsstudenter tidlig i 20-årene, vil det i fremtidig forskning være interessant å se på om våre funn gjelder i andre grupper og aldersspenn, avslutter Botnen.

Referanse:

Trond Viggo Grøntvedt mfl.: Evolutionary Psychological Science. Hook, Line and Sinker: Do Tinder Matches and Meet Ups Lead to One-Night Stands? Evolutionary Psychological Science, 2019. (Sammendrag)

Powered by Labrador CMS