Et nylig avskoget område av Amazonas i den brasilianske delstaten Acre. Det var 61 prosent mindre avskoging i Brasils regnskog i januar i år enn i samme måned i fjor, ifølge brasilianske myndigheter.

Mindre avskoging i Brasils regnskog

Avskogingen minket kraftig i den brasilianske delen av Amazonas i januar, sammenlignet med samme måned i fjor, viser satellittdata.

Foreløpige satellittdata fra januar, den første måneden etter at president Lula da Silva hadde tiltrådt, viser at 167 kvadratkilometer ble avskoget. Det er 61 prosent mindre enn i januar 2022.

I midten av januar innledet brasilianske myndigheter sine første aksjoner mot tømmerhogst i jungelen under Lula. Han har lovet å gjøre slutt på den tiltakende avskogingen under forgjengeren Jair Bolsonaro.

Avskogingen var i januar også mindre enn snittet på 196 kvadratkilometer for januar måned siden 2016.

WWF: Positivt

Januar-tallene kan imidlertid være mindre pålitelige fordi det er tunge skyer over regnskogen tidlig på året.

– Det er positivt å se en så betydelig nedgang i januar. Det er imidlertid for tidlig å snakke om en reversering av trenden, da noe av nedgangen kan knyttes til tyngre skydekke, sier bærekraftsspesialist Daniel Silva i WWF-Brasil.

Han påpeker videre at nedgangen var den første på årsbasis på fem måneder.

Mulig bidrag i Amazonasfondet

Tallene ble lagt fram etter at Reuters meldte at USA vurderer å komme med sitt første bidrag til Amazonasfondet, som jobber mot avskoging av Amazonas.

Fondet er hovedsakelig finansiert av Norge og Tyskland. Det ble gjenåpnet etter Lulas inntreden. Midlene i det ble fryst i 2019 i Bolsonaros tid som president.

Trass i en positiv start på året, advarer eksperter og ansatte i miljøverninstansen IBAMA om at det kan ta flere år før Lula får etterlevet sine løfter om å redusere avskogingen. Årsaken er at Bolsonaro kuttet i både finansiering og antall ansatte i flere viktige instanser.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS