Alvorlig utseende mann med mørkt hår og skjegg med gråstenk, briller og lyseblå skjorte står utendørs, foran universitetsbygninger.
Prorektor ved UiT, Jan-Gunnar Winther, sier at universitetet ser alvorlig på hendelsen.

UiT-professorer reiste til Russland: Universitetet beklager

To professorer tilknyttet Universitetet i Tromsø (UiT) var på reise i Arkhangelsk i Russland i slutten av juni.

Reisen skjedde til tross for at norske universiteter har brutt kontakten med russiske partnere etter Russlands angrepskrig mot Ukraina.

De reiste til Russland i forbindelse med White June Festival, som ble avholdt fra 21. juni til 30. juni. Det bekrefter prorektor ved UiT, Jan-Gunnar Winther, som sier at universitetet ser alvorlig på hendelsen.

– Brudd på regler

– Vi anser det som et brudd på institusjonens regler og ser alvorlig på det og beklager det, sier prorektor Winther til Nordlys.

Winther sier at han ble informert om reisen fredag 28. juni, i etterkant av oppholdet i Russland. 

Han forklarer at deres retningslinjer sier det er fullt lovlig for privatpersoner å reise til Russland og at norske myndigheter åpner for samarbeid mellom forskere, men:

– Vi anser denne deltakelsen som mer omfattende. Hvis de hadde spurt om råd eller tillatelse, hadde de fått et klart råd om å ikke reise, sier prorektoren.

Sponset av russisk departement

Den ene professoren ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys. Den andre understreker at han er emeritus og at reisen var i privat regi.

Seminaret under festivalen, som den norske delegasjonen deltok på, er ifølge festivalens hjemmeside sponset av det russiske kulturdepartementet, melder NRK.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS