Matvareprisene falt mye fra august til september, noe som ikke er direkte uvanlig.
Matvareprisene falt mye fra august til september, noe som ikke er direkte uvanlig.

Kraftig fall i prisveksten 
– økonomer avlyser rentehopp

En solid nedgang i matprisene bidro til at prisveksten falt kraftig til 3,3 prosent i september. Nå tror økonomer at Norges Bank dropper nok en renteheving.

– Inflasjonsfaren er ikke over, men dette er gode nyheter. Dette tyder på at Norges Bank ikke hever renten mer, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Den konklusjonen støtter sjeføkonom Kjetil Olsen og seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets. De mener både kjerneinflasjonen og totalindeksen ligger under det Norges Bank har lagt til grunn, mens andre tall siden renteøkningen i september har vært på nivå med det sentralbanken har ventet.

Tror ikke på renteøkning i desember

– Vi tror nå at det er mest sannsynlig at Norges Bank avventer snarere enn å øke i desember, skriver de i en analyse.

De fleste økonomer ventet fortsatt fall i prisveksten i september, men tirsdagens tall overgår forventningene.

Det er femte måneden på rad at prisveksten avtar, men sjelden har vi sett et så kraftig fall i tolvmånedersveksten fra en måned til den neste.

Lavest på nesten to år

Totalindeksen for prisvekst falt fra 4,8 prosent i august til 3,3 prosent i september. Tolvmånedersveksten har ikke vært lavere på nesten to år.

– Høy prisvekst har vært realiteten over lengre tid. Nå har vi imidlertid sett en avtakende prisvekst de siste månedene, og fra august til september gikk den ned med hele 1,5 prosentpoeng, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er spesielt prisutviklingen på strøm og mat som gjør at tolvmånedersveksten i KPI falt i september. Fra august til september falt prisene på elektrisitet inkludert nettleie 16,1 prosent. I fjor økte prisene 10,5 prosent i samme periode.

Strømprisene 43,9 prosent lavere enn i fjor

I september i år var prisene på elektrisitet inkludert nettleie 43,9 prosent lavere enn i september i fjor.

– Mye nedbør og vind, høy fyllingsgrad i magasinene og høy kraftproduksjon bidro til rimeligere strøm for norske husholdninger i september, spesielt på Øst- og Vestlandet, sier Espen Kristiansen.

Kraftig fall i matprisene

Prisene på mat har steget med 7,7 prosent de siste tolv månedene. Fra august til september falt matprisene med 1,5 prosent.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er fallet uvanlig kraftig, selv til høsten å være.

– Det er ikke uvanlig at prisen på fisk går ned i september, men et så kraftig prisfall fra en måned til en annen er ikke målt i KPI før. Priskampanjer på fiskeprodukter reflekteres nok i prisnedgangen som ble målt i september, sier Kristiansen i SSB.

Prisene på kjøtt falt 3,1 prosent sist måned, mens prisene på fisk og sjømat gikk ned 9,1 prosent.

– Nortura meldte ved utgangen av august at engrosprisen på storfekjøtt og svin skulle settes ned i september, som et tiltak for å øke sviktende etterspørsel. Det ser ut til at dette har slått raskt ut i butikkprisene, samtidig som sesongmessig tilbud på lammekjøtt til fårikålsesongen også bidrar, sier Kristiansen.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS