En notis fra Nord universitet - les mer.

Historisk disputas: Skjermbilde fra disputasen til Ann-Torill Tørrisplass som foregikk over Skype.
Historisk disputas: Skjermbilde fra disputasen til Ann-Torill Tørrisplass som foregikk over Skype.

Tok doktorgrad over Skype

Selv om Nord universitet er koronastengt, fikk Ann-Torill Tørrisplass gjennomføre sin lenge planlagte disputas. Skype ble løsningen.

Tirsdag 24. mars holdt ph.d.-kandidat Ann-Torill Tørrisplass fra Bodø sin prøveforelesning og disputas for graden Philosophiae Doctor (ph.d.) ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Nord universitet.

Begivenheten ble samtidig historiens aller første digitale disputas ved Nord universitet.

– En positiv opplevelse

– Det ble en positiv opplevelse, konkluderer doktoranden etter sin disputas over avhandlingen: Barn på terskelen - en institusjonell etnografi om enslige mindreårige flyktningejenters møte med en ambivalent velferdsstat.

Vanligvis foregår dette i et egnet rom med bedømmelseskomite og tilhørere til stede. Denne gangen var det meste annerledes.

– Komiteen var tilfreds med denne løsningen. Alle skjønner at det var sånn det måtte bli. Egentlig gikk det over all forventning, med spørsmål fra opponentene og vanlig dialog rundt avhandlingen og presentasjonen, sier hun.

Vellykket: Ann-Torill Tørrisplass syntes det gikk overraskende bra å forsvare sin doktorgradsavhandling over Skype.
Vellykket: Ann-Torill Tørrisplass syntes det gikk overraskende bra å forsvare sin doktorgradsavhandling over Skype.

70 personer fulgte disputasen

– Hva var du mest spent på?

– Jeg var bekymra for om teknikken skulle virke, men det gikk veldig bra. Teknikken fungerte utmerket, sier Ann-Torill Tørrisplass.

– Og hele 70 tilhørere var med over Skype, noe som også viser at det er mulig å avlegge doktorgraden helt digitalt. Det å holde en forelesning over Skype er likevel en noe annerledes erfaring, sier hun.

– Det som var den tyngste delen var å holde prøveforelesning uten å se publikum, deres reaksjoner og blikk. Det var veldig annerledes i forhold til en vanlig forelesningssituasjon, medgir hun.

Bestod – men må utsette feiringen

Og utfallet ble helt som ønsket: Kommisjonen, som besto av professor Ketil Eide fra Universitetet i Sørøst-Norge, dosent Marcus Herz fra Malmö universitet og professor Britt Lillestø fra Nord universitet var enstemmige om at kandidaten hadde bestått. Disputasen ble ledet av professor Elisabet Ljunggren fra Nord universitet.

– Dermed skulle det nå ha vært feiring med familie og venner, men dette blir utsatt av forståelige grunner, sier Ann-Torill Tørrisplass.

Les hele saken på hjemmesidene til Nord universitet

Powered by Labrador CMS