Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.
Å gjøre det hjemmekoselig på hybelen er viktig for trivselen. Noen bøker og noen pynteting kanskje? (Illustrasjon: Solis Images / Shutterstock / NTB scanpix)
Fem råd til deg som skal flytte på studenthybel
Hybellivet er krevende for mange unge. Her er ekspertrådene som kan hjelpe deg.
Å flytte på hybel – vekk fra mor og far – er for mange unge en drøm som går i oppfyllelse. Men forskning viser at hybellivet kan være en psykisk tøff overgang.
Førsteamanuensis Wenche Wannebo ved Nord universitet forsker på ungdom og psykisk helse, med hovedfokus på hybelboere i alderen 16–18 år.
En stor overgang for mange
Hennes studier viser at livet på hybel kan være veldig krevende for mange, ikke minst psykisk.
– Overganger i seg selv er positivt og gir stort potensial for vekst og utvikling, og vi ser at en god del opplever økt mestring og bedre selvtillit. Men for veldig mange kan følelsen av ensomhet være sterk, forteller hun.
– Mange sliter også med å få på plass gode rutiner, noe som gir utfordringer i en hverdag vekk fra mor og far. For mange er overgangen veldig tøff psykisk.
Selv om hun har forsket på hybelboere i videregående skole, mener hun likhetene med opplevelsene studenter på hybel har, er mange.
Først og fremst handler likhetene om at mange og store overganger kommer samtidig. De unge flytter hjemmefra, starter på ny skole, skal etablere seg på en helt ny plass og gå i gang med et nytt studium.
Opplever tidspress
– Et felles kjennetegn er tidspresset de opplever, forteller Wannebo. Alt blir travelt og plutselig får de ansvar for alt. Fra å komme seg opp til rett tid om morgenen, lage mat, gjøre innkjøp, holde det rent og ryddig, vaske klær og tenke økonomi. Dette i tillegg til at de skal balansere søvn og hvile med et sosialt liv og ikke minst tilegne seg en god studieteknikk.
Basert på sin forskning har Wannebo flere gode råd til unge som står foran en helt ny og ukjent hybeltilværelse.
Rådene deler hun inn i fire dimensjoner: tid, selvstendighet, sosial og identitet.
1. Skaff deg faste rutiner
– Lykkes du med å få på plass gode rutiner raskt, kommer du tidligere i gjenge, noe som også smitter over på studiene, sier Wannebo.
Mange unge på hybel føler de hele tida er på etterskudd med alt. Nettopp derfor er det viktig å skaffe seg faste rutiner så tidlig som mulig.
Gjør for eksempel mandagen til fast handledag, vask klær hver torsdag og skriv dagsplan hver kveld eller morgen.
Ha også et bevisst forhold til nettbruk, som lett kan ta overhånd. Koble deg helt fra noen timer hver dag, for eksempel fra klokken 1700–2000, hvor du konsentrerer deg om skolearbeid. Og logg deg heller på igjen etterpå.
2. Vær sosial
Annonse
Den sosiale dimensjonen går ut på å være mye sammen med andre fysisk og ikke bare gjennom sosiale medier.
Se folk i øynene, le og gjør ting i lag. Bli med i et lag eller en forening og gjør det du liker, om det er å spille sjakk, fotball eller som frivillig i Røde Kors.
Forskning viser at om du får til dette, vil du trives bedre enn de som sitter på hybelen og har det sosialt via skjerm, sier Wannebo.
– Engasjer deg gjerne i lokalmiljøet, fortsetter hun. Det gir nettverk også utenfor studiene, slik at du vil føle at du faktisk bor på studiestedet og ikke bare studerer der.
3. Ta imot hjelp
Selvstendighet handler faktisk også om å være i stand til å ta mot hjelp, sier Wannebo.
Ha mye kontakt med de hjemme i starten og ikke vær redd for å be foreldre, hybelvert eller andre om råd om alt fra klesvask til økonomi. Det hjelper på ensomhetsfølelsen.
For selv om du nå bestemmer selv og gjør som du vil, har de fleste fortsatt behov for at noen passer på.
– La for eksempel mor eller far få lov til å montere skapet eller sy gardinene om de tilbyr seg, anbefaler Wannebo.
4. Gjør det hyggelig rundt deg
– Ta gjerne med noe hjemmefra. En ting, et bilde eller noe annet som betyr noe for deg, fortsetter forskeren.
Bruker du tid på å gjøre det koselig og greit på hybelen, blir det godt å være der og du føler deg hjemme.
Annonse
Overraskende mange finner ut at det faktisk er viktig å ha det ryddig rundt seg, selv om de gjerne var rotete da de bodde hjemme.
5. Søk hjelp om du trenger det
Wannebo understreker at det er viktig å ikke gå for lenge om du ikke har det greit. Ta kontakt med rådgivere, studentpresten, studentverten eller helsesykepleier.
– Eller ta kontakt med helsestasjon for ungdom, som er et gratistilbud for ungdommer. I mange kommuner gjelder tilbudet helt opp til du er fylt 24 år. Det er det mange som ikke er klar over.