Etter at terroren rammet Paris to ganger i 2015, ble NKVTS bedt om å bistå franske forskere og samfunnsmedisinere. (Foto: AFP / NTB Scanpix)

Millioner til forskning på terrorofre i Norge og Frankrike

Forskningsrådet innvilger 13,9 millioner kroner til en studie ved NKVTS for å sammenligne helsehjelp til terrorutsatte i Norge og Frankrike. Ved hjelp av intervjudata og data fra helseregistre skal forskerne undersøke helseplager og bruk av ulike typer helsetjenester og medisiner hos de berørte i etterkant av terroren.

– Vi har jobbet veldig lenge for å få til dette prosjektet, og er utrolig glade for at Forskningsrådet har valgt å gi oss støtte, sier Lise Eilin Stene.

Stene er lege og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Hun er tilknyttet Utøya-prosjektet, som ser på opplevelser og reaksjoner hos de overlevende og foreldrene deres.

Basert på Norges erfaringer etter 22. juli-terroren, ønsket de franske forskerne rådgivning med tanke på oppfølging av berørte, samt for å gjennomføre forskning som involverer terrorutsatte.

Både de norske og de franske forskerne sitter på et stort intervjumateriale med overlevende etter terroren. Her rapporterer de berørte selv blant annet om sin psykiske og fysiske helsesituasjon, og om sitt møte med helsevesenet i etterkant av terroren. Forskningen ved NKVTS viser at selv om mange fikk god hjelp i helsevesenet, var det også en del som ikke fikk det de trengte.

Les hele saken på nettsidene til NKVTS.

Powered by Labrador CMS