En notis fra Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse - les mer.

Prisvinnerne (fra venstre): Erik Prestgaard, Trond Michelsen, Kari Nytrøen, Asbjørn Christophersen, Muhammed Ali og Marte Sneeggen. I bakgrunnen: Erlend Smeland.

Fikk pris for morkake-forskning

Trond Michelsen, forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse, var en av seks forskere som mottok pris for beste vitenskapelige artikkel fra Oslo universitetssykehus i det første halvåret av 2019.

Studien Michelsen mottok pris for handler om hvordan morkaken fungerer. Forskerne målte alle proteinene som ble skilt ut fra dette kortlevde organet. Resultatene viser at morkaken sender mange signaler til både mor og barn.

Juryen trakk frem metoden som ble brukt som innovativ med høy faglig nyhetsverdi. Denne metoden går ut på å ta prøver av blodet som går inn og ut av morkaka under keisersnitt.

− Flere, til nå, ukjente proteiner er identifisert og disse kan ha stor betydning for mors fysiologi og utvikling av fosteret. Dette er et banebrytende arbeid som helt klart vil bedre vår forståelse av morkakens funksjoner både i normale og kompliserte graviditeter, står det i juryens begrunnelse.

Hver av de seks vinnerne fikk 50 000 kroner hver på seremonien 22. november.

Les mer på nettsidene til Oslo universitetssykehus

Powered by Labrador CMS