Salve før sex mot HIV

En salve som smøres i vagina før sex, kan bli et nytt våpen i kampen for å hindre spredning av HIV og AIDS.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreløpig er salven kun testet ut i begrensede forsøk med aper, men hadde en beskyttende virkning på 100 prosent. Disse oppløftende resultatene gir et håp om at nye medisiner mot HIV og AIDS kan være på vei.

Salven består av tre kjemiske stoffer som hver på sin egen måte skal forhindre at immunsvikt-viruset invaderer cellene med smitte, melder tidsskriftet Nature.

Begrense spredningen

Forsøkene viser at salven i stor grad klarer å begrense spredningen av det hiv-relaterte viruset (SHIV) hos aper, som har store likhetstrekk med det dødelige immunsviktviruset (HIV) som rammer mennesker.

Makaker-apene som fikk påsmurt en av bestanddelene i kombinasjonssalven, oppnådde beskyttelse i 75 prosent av tilfellene. Tre aper som fikk den fullstendige versjonen unngikk infeksjon i samtlige tilfeller.

- Salvens tre-trinns tilnærmingsmåte ligner på ideen om å behandle hiv-positive pasienter med en kombinasjon av flere typer antivirale medikamenter.

Det påpeker mikrobiolog Jim Turpin ved NIH, det amerikanske helseinstituttet.

Det er forskere ved Tulane National Primate Research Center i Covington i Louisiana, USA, som har testet de tre kjemiske forbindelsene salven består av, både hver for seg og i én og samme blanding.

Testene ble utført på til sammen 51 hunnmakaker.

Studien av apene viste også at salven hadde effekt når den påføres flere timer før sex. Ifølge Nature var den 50 prosent effektiv seks timer etter påføring.

Flere timer før sex

Forskerne legger ikke skjul på at det vil være ønskelig å lage et preparat som gir god beskyttelse ikke bare når salven påføres like i forveien, men også flere timer før samleie.

- Det vil gjøre salven enklere å bruke i det virkelige liv, sier Charlotte Watts ved London School of Hygiene and Tropical Medicine til Nature

Blant annet vil det kunne hjelpe kvinner til å unngå smitte i tilfeller der deres partnere ikke aksepterer kondombruk.

Referanse:

Veazey R. S., et al. Nature, 438. 99 - 102 (2005).

Les mer:

Nature: HIV treatment begins to gel

Powered by Labrador CMS