Timeglassformede kvinner mest fruktbare

Kvinner med smalt liv og store bryster viser seg å være de mest fruktbare.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen kjønnspreferanser trenger rettferdiggjøring, men New Scientist skriver likevel at man nå har funnet en viss biologisk rettferdiggjøring av vestlige menns preferanser.

Smalt liv og store bryster

Grazyna Jasienska og hennes kolleger fant at kvinner med smalt liv og store bryster hadde omtrent 30 prosent høyere nivå av det kvinnelige reproduktive hormonet estradiol i forhold til kvinner med andre kroppsformer.

To andre medlemmer av teamet, Peter Ellison og Susan Lipson fra Harvard-universitetet, har tidligere påvist at mer estradiol er knyttet til høyere fruktbarhet.

- 30 prosent mer estradiol betyr at de har omtrent tre ganger så store sjanser for å bli gravide, sier biologen Jasienska til New Scientist.

Barbie?

- Det ser ut til at det kulturelle ikonet Barbie som symbol på kvinnelig skjønnhet som man har i vestlige samfunn også har et visst biologisk grunnlag, fortsetter hun.

- Jeg skal være den siste til å reklamere for Barbie, sier hun.

- Men når man tenker på timeglassformen, så er Barbie et slags symbol.

119 polske kvinner mellom 24 og 37 var med i undersøkelsen, og ingen av dem brukte hormonell medikasjon eller befruktningshindring (for eksempel p-piller). Kvinner med ekstrem over- eller undervekt ble utelukket.

Prøver viste at kvinner med smale liv og store bryster hadde 26 prosent mer 17b-estradiol enn kvinner med andre former. I midten av menstruasjonssyklusen toppet det seg med 37 prosent høyere nivå av dette hormonet enn hos andre grupper.

Smalt liv - mer progesteron

Forholdet mellom livvidde og hofter hadde også sammenheng med et annet kvinnelig hormon; progesteron. Mer progesteron skulle også - teoretisk sett - kunne føre til økt fruktbarhet. Det var ingen klar sammenheng mellom progesteronnivå og bryststørrelse.

Jasienska sier at menn over hele kloden har en tendens til å foretrekke kvinner med smale liv.

- Det var interessant å finne ut at det vi har observert i psykologiske studier også hadde en biologisk bakgrunn, sier hun.

Utbrettspiker i Playboy

- Resultatene er svært spennende, sier psykologen Marianne Fisher. Hun har studert utviklingen av utbrettpiker i Playboy gjennom 50 år.

Hun viser til en pågående debatt om hvor viktig forholdet mellom livvidde og hofte er sammenlignet med body mass index (BMI) for kvinners attraktivitet. BMI er et mål på hvor slank du er.

Fisher sier at kvinner med et fordelaktig forhold mellom livvidde og hofter ikke nødvendigvis er attraktive, ikke om de også har høy BMI (det vil si at de ikke er slanke).

I følge Fisher har utbrettpikene i Playboy utviklet seg fra å være frodigere i begynnelsen til mer androgyne i de senere år. Disse nyere modellene hadde “dårligere” forhold mellom livvidde og hofter, men til gjengjeld var de tynnere.

0,7-proporsjonen

Det kan nevnes at Jasienskas påstand om det smale livs attraktivitet har støtte i tidligere undersøkelser. Dr Devendra Singh fra University of Texas viste at dette stemte i flere undersøkelser på 1990-tallet.

Nærmere bestemt viste det seg at et forhold mellom liv og hofter på 0,7 var det mest attraktive over hele kloden. Det er også vist at disse 0,7-kvinnene både er de mest fruktbare og de kvinnene med færrest helseproblemer.

Før puberteten kommer man ikke så langt ned som 0,7 i forholdet mellom livvidde og hofter, og når man nærmer seg menopausen går også livvidden opp. Da går også fruktbarheten ned.

Hvis man har en livvidde på 70 cm og et hoftemål på 100 cm, så har man 0,7-proporsjonen. Har man hoftemål på 90 cm og livvidde på 63 cm blir det også 0,7. Singh mente at en proporsjon mellom 0,65 og 0,8 var svært sunt.

Når det nå viser seg at store bryster også er indikasjoner på fruktbarhet, ser det ut til at den klassiske 90-60-90 er svært likt de optimalt fruktbare proporsjoner.

Les mer:

New Scientist: Barbie-shaped women more fertile

New Scientist: Centrefold models getting more androgynous

D Singh: UT psychology professor studies women’s proportions

New Scientist: Comfort feeding

Powered by Labrador CMS