Annonse

Ost + vin = usant

Du trodde kanskje ost og vin var perfekte partnere til selskapet på lørdag? Niks. Ny forskning tyder nemlig på at radarparet rett og slett ikke passer sammen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verden er full av gastronomiske klisjeer, og fortreffeligheten av kombinasjonen ost og vin må vel ligge godt inne på topp-ti-lista. Men nå tyder altså ny forskning på at osten slett ikke frambringer tandre toner og herlige hint i drikkevarene.

Etter at 11 ekspertsmakere hadde smakt seg igjennom åtte oster og en rekke viner, var konklusjonen klar, skriver BBC.

- Osten sløvet rett og slett vinsmakernes evne til å kjenne vinens nyanser, sier leder for studiet, Hildegard Heymann fra University of California.

Med og uten ost

Heymann og kollegaene fikk først panelet av ekspertsmakere til å vurdere vin i ulike prisklasser fra fire forskjellige produsenter, skriver BBC. Så måtte ekspertene prøve de samme vinene etter smakebiter fra ulike oster.

Da viste det seg altså at alt fra stram stilton til mild mozarella dempet smakene i fluidet. Nesten alle smakene, faktisk.

Anslagene av syrlighet, bærpreg og eik ble behørig dulmet, mens det eneste som stod igjen i sin fulle fylde, var smaken av smør.

Og til skuffelse for alle muggelskende osteentusiaster så det også ut til at vinen ble mer svekket med stigende smaksstyrke på osten.

Fett eller proteiner

Forskerne er ikke helt sikre på hvorfor osten har denne døyvende effekten på vinen, men det er mulig at fettstoffer i osten binder seg til smaksstoffer i drikken.

Eller at proteinene i osten legger seg som et belegg inni munnen, og hindrer intim kontakt mellom vinen og smaksløkene.

Uansett forklaring kan nok undersøkelsen føre til ett og annet traume der ute blant konsumentene. For dette betyr vel kanskje at ost og vin egentlig er for folk som synes vin smaker litt sært?

Dette blir nok et hardt slag for smakssnobbene.

Referanse:

B. Madrigal-Galan & H. Heymann, Sensory Effects of Consuming Cheese Prior to Evaluating Red Wine Flavor, American Journal of Enology and Viticulture, 57(1), 2006

Lenke:

Wine and cheese ‘not best match’

Powered by Labrador CMS