Nærmere p-pille for menn

En hormonfri p-pille for menn er testet ut på mus og resultatene er lovende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Amerikanske forskere har oppdaget en metode som kan tilby den første effektive og hormonfrie prevensjonspillen for menn.

Middelet er testet på mus, og forskningen viser at det gjør hannmusen ufruktbar, uten å sette en demper på sexlysten. Når musene sluttet å ta medikamentet, ble sæden normal og de ble igjen i stand til å avle helt friske avkom.

I kontrast til variasjonen kvinner har blant prevensjonsmidler, kan menn bare velge mellom kondomer eller sterilisering.  Å bruke kondom er svært effektivt, men nedsetter følsomheten og kan oppfattes som brysomt.

Vanskeligere enn p-piller for kvinner

Men å lage p-piller for menn er mye vanskeligere enn for kvinner. Normalt produserer menn nemlig enorme mengder sædceller - rundt 1000 per hjerteslag.

(Foto: Colourbox)

Denne produksjonen er vanskelig å undertrykke, i forhold til å forebygge produksjon av eggcellene en gang i måneden hos kvinner. Det har også vært usikkert om en p-pille for menn vil kunne påvirke et eventuelt avkom, hvis mannen ønsker å få barn senere.

I tillegg kommer også de vanlige problemene ved å produsere et nytt legemiddel, andre uønskede bivirkninger og store økonomiske utfordringer.

Til tross for dette kan forskeren James Bradner ved den medisinske avdelingen på Washington State University ha funnet løsningen.

Forskerne beskriver en metode som går ut på å tilføre et lite molekyl for å hemme sæddannelse ved å blokkere funksjonen til testiklenes bromodomene.

Bromodomenene finnes i proteiner, og er ansvarlige for å veilede proteinene til et bestemt mål. I dette tilfellet regulerer bromodomenene hvilke gener som er aktive i sædcellen slik at den modnes. Molekylet som settes inn blokkerer denne prosessen, og det gjør at sædcellene ikke blir ferdig modnet.

"Tore Follestad, spesialist i sexologisk rådgiving og assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn" (Foto: Ida Klokk - Side2)

Dyrene led ikke av noen åpenbare negative effekter i testiklene eller andre vev, og de senere avkommene til hannene var normale. Alt dette ble gjort uten å påvirke den hormonelle balansen til dyrene.

Vil norske menn ha?

Det er vanskelig å si hvordan en p-pille for menn kan bli tatt imot i Norge, sier Tore Holte Follestad, spesialist i sexologisk rådgiving og assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn.

- Det er få menn som spør etter p-piller, men det hender at de som har lest studier om dette etterspør det.

Det er derfor grunn til å tro at hvis det blir større oppmerksomhet rundt prevensjonsmidler for menn, vil det bli større interesse for det.

- Når nye prevensjonsmidler kommer ut på markedet, blir disse ofte veldig populære og mye brukt. Dette vil også kunne gjelde p-piller for menn. Det er vanskelig å si i akkurat dette tilfellet, så det blir rene antagelser, sier Follestad.

Uønskede graviditeter

I studien påpeker forskerne at flere kvinner har uønskede graviditeter rundt om i verden og at det er tusenvis av kvinner som dør ved abort under usikre omstendigheter. De mener derfor menn bør derfor bli gitt et ytterligere prevensjonsmiddel, slik at de kan ha større kontroll over deres egen fruktbarhet og at de kan minske helseutfordringen av uønskede graviditeter som kvinner møter.

Det er i de aller fattigste landene, der mat og utdanning er sentrale utfordringer, populasjonen er forventet til å vokse mest. Spesielt i deler av Afrika og Sør-Asia er fruktbarhetsraten fremdeles høy.

Bill og Melinda Gates driver en stiftelse hvor de blant annet donerer bort store summer til forskning av prevensjonsmidler. Melinda Gates påpeker i det årlige brevet fra stiftelsen hvor viktig det er at kvinner selv kan bestemme når de vil ha barn.

Det vil også ha innvirkning på den nasjonale økonomien, ved noe som kalles demografisk utbytte.

Hvis antall barn reduseres vil man kunne investere mer i utdanning, og når disse barna blir yrkesaktive vil de kunne bidra med økt produktivitet og økonomisk vekst.

Forskerne skriver at hvis produktet blir en suksess, vil dette bidra til å bedre den menneskelige tilstanden over hele verden. Dette vil naturligvis ikke beskytte mot kjønnssykdommer, og for å unngå smitte er det fremdeles bare kondomen som gjelder.

Referanse: 

Bremner, Contraception for Men: A Breakthrough New Approach, Cell (2012), http://dx.doi.org/10.1016/.cell.2012.07.02

Powered by Labrador CMS