Oksygen rett i blodet

I framtida kan injeksjoner av oksygenspekkede mikropartikler kjøpe tid til å redde livet til pasienter som ikke får puste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sprøyte med mikropartikler med oksygen. Forskerne tenker at en slik løsning skal kunne pumpes inn i årene til pasienter med alvorlige skader i lungene. (Foto: L. Thomson)

Det var en tragisk hendelse i 2006 som fikk John Kheir til å begynne arbeidet med ideen.

Legeteamet hans forsøkte å redde et lite barn med alvorlig lungebetennelse. Infeksjonen hadde forårsaket blødning i lungene og svært lave oksygennivåer. Til legenes fortvilelse døde jenta før de rakk å koble henne til en hjerte-lunge-maskin.

Frustrasjonen fikk Kheir til å samle et forskerteam for å utforske mulighetene for å gi nødrasjoner av oksygen rett i blodet, i situasjoner hvor lungene ikke klarer å hente inn den livsviktige gassen.

Og nå ser det ut til at de nærmer seg målet. Teamet har laget en løsning full av en slags ørsmå oksygenbobler. Og nå har forskerne fått forsøksdyr til å overleve i 15 minutter, uten et eneste pust.

Blått blod ble rødt

- Innsatsen har virkelig vært tverrfaglig. Det trengtes kjemikere, partikkelforskere og medisinere til for å få blandingen akkurat riktig, sier Kheir i en pressemelding fra Boston Children’s hospital.

Teamet har brukt lydbølger til å lage mikropartikler som består av en hinne av fettmolekyler rundt en ørliten lomme av rent oksygen. Disse partiklene flyter rundt i en løsning som kan blandes med blod.

Når mikropartiklene møter blodceller uten oksygen, overføres oksygenet fra partiklene umiddelbart. (Foto: D. Kunkel/Dennis Kunkel Microscopy, Inc., D. Bell/Harvard University, J. Kheir/Children’s Hospital Boston, C. Porter/Chris Porter Illustration)

De aller første testene var svært overbevisende, forteller Kheir.

- Vi tok blod fra hverandre, blandet det med mikropartiklene i et prøverør og så at blått (oksygenfattig) blod umiddelbart ble rødt, rett for øynene på oss.

Etter mye arbeid med blant annet konsentrasjon, størrelse på mikropartikler og sikkerhet har forskerne nå testet oppfinnelsen på kaniner. Og resultatene er lovende.

Overlevde uten pust

Da løsningen ble sprøytet inn i årene på kaniner med for lite oksygen i blodet, ble nivåene normale i løpet av sekunder, skriver forskerne i siste utgave av Science Translational Medicine.

I et annet forsøk stoppet forskerne pustinga hos dyra totalt, mens de ga en injeksjon med de spesielle mikropartiklene. De fleste kaninene som fikk løsningen overlevde. Behandlingen så også ut til å dempe risikoen for organskader og hjertestans.

- Dette er en kortsiktig oksygenerstatning – en måte å trygt sprøyte inn oksygengass for å hjelpe pasienten gjennom noen få kritisk minutter, sier Kheir.

Livsviktige minutter

Antageligvis kan teknikken bare hjelpe mennesker i nød i mellom 15 og 30 minutter, siden blodet etter hvert vil bli utvannet av løsningen.

Men disse minuttene kan være nettopp det tidsvinduet det medisinske personalet trenger for å åpne luftveiene eller koble pasienten til maskiner som kan hjelpe ham eller henne med å puste.

Kheir ser for seg at ferdige sprøyter med oksygenpartikler kan ligge klar i livredningsutstyret på sykehus og i ambulanser og helikoptre. Men ennå gjenstår det en del arbeid.

Forskerne vet for øyeblikket for lite om langtidseffektene etter behandlinga, og de kan dermed ikke utelukke at løsningen kan øke risikoen for skader i kroppen på sikt.

Referanse:

John N. Kheir et al., Oxygen Gas–Filled Microparticles Provide Intravenous Oxygen Delivery, Science Translational Medicine, 27. juni 2012, vol 4, nr 140.

Powered by Labrador CMS