Kirurgi gir bedre langtidsresultater enn annen behandling mot sykelig overvekt. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Når er det farligst å bli operert?

Pasienter som ble operert for spiserørskreft, hadde større sjanse for å overleve dersom operasjonen ble gjort i starten av uka.

Forskere ved Karolinska Institutet har undersøkt utfallet hos over 1700 pasienter etter at de ble operert for kreft i spiserøret.

De så at pasienter som ble operert mellom onsdag og fredag, hadde en betydelig lavere sjanse for å overleve de neste fem årene enn de som hadde blitt operert tidligere i uka.

Men forskerne bak studien vil ikke be om nye retningslinjer for kirurger enda.

Vet ikke hvorfor

De svenske forskerne tok for seg nesten alle pasienter som ble operert for spiserørskreft mellom 1987 til 2010 i Sverige. Etter å ha kontrollert funnene opp mot alder, andre sykdommer, tidligere behandling, kirurgens erfaring og hvilket stadium svulsten var på, kunne forskerne omsider vise påfallende forskjeller.

Funnene ble nylig publisert i tidsskriftet Annals of Surgery.

Pasientene som var operert i slutten av uka, hadde en 13 prosent høyere sjanse for å dø innen de påfølgende fem årene.

– Årsaken som ligger bak funnene våre er fortsatt ukjent, sier Jesper Lagergren i en pressemelding. Han er professor i kirurgi ved Karolinska Institutet. 

– Men det er mulig at den kirurgiske presisjonen, til en viss grad, blir dårligere mot slutten av uka, kanskje på grunn av det økte presset på kirurgen og teamet hans eller hennes, fortsetter han.

Ikke bekreftet

Den sterkeste koblingen mellom overlevelse og tidspunkt for operasjonen var hos pasientene hvor svulsten var lite utviklet. Derimot fant forskerne ingen kobling hvor pasientene hadde en svulst som var i et sent stadium. De forklarer den manglende sammenhengen med den allerede lave sjansen for å overleve dersom kreften har utviklet seg så langt.

– Vi trenger flere studier for å kunne bekrefte disse resultatene før noen går ut med kliniske anbefalinger, sier Lagergren

– Men dersom resultatene ender opp med å bli bekreftet av fremtidig forskning, burde operasjoner for spiserørskreft utføres i starten av uka, slår den svenske forskeren fast.

200 tilfeller i Norge

Spiserørskreft utarter seg i form av en svulst som vokser fram etter at det oppstår kreftceller i slimhinnen inne i spiserøret. Det er en relativt sjelden krefttype og rammer omtrent 200 nordmenn i året. Menn og eldre mennesker er mest utsatt for å få kreft i spiserøret.

Som regel bruker legene strålebehandling for å kurere pasienten, men i rundt 20 prosent av tilfellene går legene inn og opererer ut svulsten. 30 til 40 prosent av disse pasientene blir helt friske.

Vanlige symptomer på spiserørskreft er vansker med å svelge, dårlig matlyst og smerter i brystet når man spiser. Det er flere ting som kan forårsake kreft i spiserøret. For eksempel har pasientene ofte vært plaget av stadige sure oppstøt. Andre årsaker kan være røyking og overvekt.

Referanser:

Lagergren, J. (et al.) Weekday of Esophageal Cancer Surgery and Its Relation to Prognosis. Annals of Surgery (2015) Oppsummering

Johannesen, H. Spiserørskreft (cancer øsofagi). oslo-universitetssykehus.no (2011). 

Powered by Labrador CMS