Mennesker kan kanskje gro nye tenner

Forskning på alligatorer gir håp om flere tannsett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Amerikanske alligatorer kan få opptil 50 sett nye tenner. Forskere fra Kina, Taiwan og USA har studert hvordan dette går til.

De mener det er mulig at også mennesker i framtida kan få nye tenner når de gamle blir slitt, løsner eller må trekkes.

Tre stadier

Nede i gummene til alligatoren finnes nye tenner under hverandre i forskjellige utviklingstrinn.

Før-start-stadiet er det første trinnet på vei mot en ny tann. Da er den utvokste tanna fortsatt i bruk. Men under denne tanna er en ny tann så vidt i emning.

I det neste stadiet, startstadiet, er den nye tanna i ferd med å presse den gamle utover. Røttene på den gamle forsvinner, slik at tanna lettere kan felles.

I det tredje stadiet, vekststadiet, er den gamle tanna bare en skygge av seg selv. Den nye tanna er i ferd med å trenge fram.

Computertomografi av de tre stadiene i utviklingen av alligatortenner. Blå tann (f): Fullt utviklet, funksjonell tann. Gul tann (r/r1): Ny erstatningstann. Rød tann (r2): Den yngste tanna. (Foto: (Bilde: Ping Wu et.al, fargelagt og oversatt av forskning.no))

Stamceller

Men i vekststadiet skjer det noe under denne nye tanna. Her er kanskje hemmeligheten bak de mange tannsettene til alligatoren, og håpet om nye tannsett også for mennesker.

Under den nye tanna er nemlig den aller første kimen til enda en ny tann. Ennå er den bare en samling stamceller i en type bindevev som kalles dental lamina.

Dental lamina finnes hos mennesker og andre pattedyr også. Hos menneskefostre er dental lamina det første tegn til at tennene utvikles. Det skjer rundt uke seks.

Men når menneskebarna har felt melketennene, blir mesteparten av dental lamina borte.

Signalprotein

Forskerne har undersøkt alligatorer for å finne ut hvordan stamcellene i dental lamina blir stimulert til å lage stadig nye tenner.

De har funnet ut at mekanismen stimuleres av en type protein, beta-catenin. Dette proteinet deltar i signaler som skrur på bestemte gener, blant annet i stamceller.

Mekanismen er komplisert, og forskerne forstår ennå ikke alt som skjer. Men de har gjort forsøk som viser at disse proteinsignalene kan stimulere nydanning av tenner.

Nye tenner for voksne folk

Derfor håper de at det skal bli mulig å forstå hvordan alligatorene får stadig nye generasjoner av tenner. De håper også at mennesker skal kunne dra nytte av kunnskapen.

- Kunnskapen vil gjøre det mulig for oss å (..) vekke opp latente stamceller i restene av dental lamina, og gjenstarte en normal fornyelsesprosess hos voksne mennesker som har mistet tenner, skriver forskerne i fagartikkelen, som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Referanse:

Ping Wu et.al: Specialized stem cell niche enables repetitive renewal of alligator teeth, PNAS Early Edition, Article #12-13202, doi 10.1073

Powered by Labrador CMS