Omskjæring mot HPV-virus

Amerikanske forskere anbefaler rutinemessig omskjæring av gutter. – Dette ville svekke livskvaliteten til mange mennesker, sier norsk mannsforsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: iStockphoto)"

HPV-viruset

Humant papillomavirus forårsaker de vanligste seksuelt overførbare sykdommene hos kvinner og menn.

Opptil 20 prosent av befolkningen er til en hver tid smittet, og mer en 70 prosent av seksuelt aktive vil få en HPV-infeksjon i løpet av livet.

HPV smitter hovedsakelig ved vaginalt eller analt samleie.

Over 90 prosent kvitter seg med infeksjonen selv.

HPV-infeksjon kan via en rekke celleforandringer føre til kreft og er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig, årsak til utvikling av livmorhalskreft.

HPV-infeksjon er også årsak til kjønnsvorter (condylomata acuminata) som forekommer hos ca. 1 prosent av seksuelt aktive kvinner og menn mellom 15 og 49 år.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Herpes

Det skilles mellom to typer virus: HSV-1 og HSV-2.

Genital herpes er infeksjon i underlivet med HSV-2, og kalles herpes 2. 

Når man blir smittet, legger i begge tilfeller viruset seg i dvale inne i nerveceller uten å skade dem. Her blir det værende resten av livet ditt, men det kan iblant våkne til live og lage akutte infeksjoner.

Infeksjonsutbrudd består i blemmer og sår og kan framprovoseres av stress eller sykdom.

HSV-1 finnes hos de aller fleste voksne og infiserer helst ansiktsregionen, gjerne gjennom såkalte forkjølelsessår, men viruset kan også gi genitalsår.

HSV-2 smitter ved seksuell kontakt og lager blemmer og sår i genitalregionen.

Slike infeksjoner er vanlige over alt i verden og bare i USA er om lag 50 millioner mennesker smittet. I alle land, også de afrikanske land sør for Sahara, er HSV-2 den vanligste årsaken til genitale sår.

Kilde: Universitetet i Bergen
 

En ny studie gjort av ugandiske og amerikanske forskere, antyder at omskjæring av menn reduserer risikoen for at de smittes av HPV-viruset med omtrent en tredjedel.

Funnene antyder også at sjansene for å få kjønnssykdommen genital herpes reduseres med over en fjerdedel.

Studien ble publisert i New England Journal of Medicine denne uka.

HPV-viruset (Humant papillomavirus) sees i sammenheng med peniskreft, og kan gi livmorhalskreft hos kvinner.

Noen forskere ved University of Washington har fulgt opp temaet, og uttaler denne uka at man nå bør innføre en rutinemessig omskjæring av alle guttebarn.

- Disse funnene bør umiddelbart på gjenopprette statusen til omskjæring av gutter.

- Man har et ansvar for å forsikre seg om at alle mødre og fedre vet at omskjæring kan beskytte sønnene deres mot de tre vanlige og alvorlige seksuelt overførbare sykdommer, som ikke alle kan kureres, sier Judith Wasserheit ved Univsersity of Washington Department of Global Health.

3393 unge menn

Studien som blir presentert denne uka, ble gjort blant 3393 frivillige heteroseksuelle menn i Uganda mellom 15 og 49 år, som hadde testet negativt på både HIV og herpes 2-viruset.

Av dem ble 1684 plukket ut til umiddelbar omskjæring. 1709 av mennene fikk utført omskjæring to år etter studien startet. Av de totalt 3393, også to år etter, ble det valgt rundt 350 personer fra hver av gruppene – disse ble testet for HPV-viruset.

"Uomskåret og omskåret penis. (Kilde: Wikimedia Commons)"

Funnene antydet at omskjæringen reduserte risikoen for å pådra seg herpes 2-viruset med 28 prosent, og sjansene for å få HPV-viruset med 35 prosent.

Tidligere studier i Sør Afrika, Kenya og Uganda har vist at omskjæring hos menn kan redusere sjansen for å bli HIV-smittet med over 60 prosent.

Forskerne mener her at dette muligens skjer fordi den tynne huden inne i forhuden er full av såkalte Langerhans-celler.

Når cellene blir utsatt for store mengder virus, mister de sin opprinnelige beskyttende egenskap, og fungerer i stedet som bærere av viruset.

Andre mener at penishodet hardner litt til når forhuden fjernes, og at det dessuten beskyttes i større grad enn forhuden av proteinet keratin. Dette kan være hovedårsaken til at virus har større problemer med å trenge gjennom.

- Liten vits i Norge

- Dette kan sikkert være et bra tiltak i land med høy forekomst av HIV-infeksjon, fordi det vil få en sekundærgevinst i at kvinner følgelig også vil bli smittet mindre.

Det sier Harald Moi som er avdelingsoverlege og ekspert på seksuelt overførbare sykdommer, ved Olafiaklinikken i Oslo.

Han ser hvorfor omskjæring av menn kan redusere risikoen for endel kjønnssykdommer, og HIV, men mener likevel at det er liten vits i å innføre det i Norge.

- Når det gjelder HIV i Norge er det et lite problem. Det ville kanskje hatt noe for seg i grupper der det er mer HIV, for eksempel blant menn som har sex med menn, sier han til forskning.no.

Moi mener heller ikke at minsket risiko for genital herpes eller HPV-smitte er grunn god nok til å bruke omskjæring som sykdomsforebyggende tiltak.

- Når det gjelder herpes, er dette en såpass en uskyldig infeksjon, så gevinsten er ikke så stor. HPV-viruset er jo utbredt, men der vil jeg si at det er bedre å ta vaksinen mot dette, som mange nå mener virker like bra på menn som på kvinner, sier han.

- Dessuten vil vel mange si at forhuden er grei å ha, legger han til.

- Har psykiske konsekvenser

- USA hadde en periode rutinemessig omskjæring av alle guttebarn av helsemessige grunner, men sluttet med dette for 15 år siden fordi det viste få resultater, sier Jørgen Lorentzen ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Circoncision sur le retable des Douze Apôtres de Friedrich Herlin de Nördlingen, 1466.Rothenburg ob der Tauber

- Hvis dette hadde blitt gjort i Norge - hva ville det da betydd for menn?

- Jeg ville tro at det å innføre omskjæring vil svekke livskvaliteten til mange mennesker, og jeg mener dette ikke er en akseptabel praksis i forhold til gutter, sier han.

Han mener temaet med gutteomskjæring er følsomt, fordi det er knyttet til religiøs identitet og kultur, og svært mange guttebarn i verden blir omskåret.

Det kan gjøre at det forskes lite på de negative konsekvensene, tror han.

- Det er store påkostede studier som sier noe om sammenhengen mellom omskjæring og redusert sjanse for HIV og AIDS, men ingen reelle studier om bivirkningene.

Vanskeligere sexliv?

- Det jeg har sett av studier på bivirkninger, er de kvalitative med små utvalg – for eksempel egenfortellinger fra menn i USA som saksøker staten fordi de mener omskjæring har fratatt dem seksuallivet, sier Lorentzen.

"Kjønnsforsker Jørgen Lorenzten. (Foto: Universitetet i Oslo)"

-Men noen studier antyder også at sexlivet ikke blir dårligere av å være omskåret?

- Det undersøkelsene viser er at mange omskårne menn opplever økt følsomhet i ung alder, hvor man kan oppleve problemer med for tidlig sædavgang, men i voksen alder kan man få en nedsatt følsomhet.

- Det kan altså komme an på hvem du spør, sier Lorentzen.

- Hos de som blir omskåret sent i barndommen, er det dessuten rapportert om traumer. I enkelte kulturer er omskjæringen knyttet i sterke patriarkalske strukturer som gjør at ritualet skaper en mannsidentitet. Det blir litt sånn: Vis at du er en mann – ikke gråt!

- Vi kan jo ikke hindre de over 18 i å omskjære seg, men jeg tror at renslighet og enn åpen holdning til kjønnsorgan og kjønn, og god veiledning fra foreldre vil holde borte sykdomsproblematikken, sier han til forskning.no.

Kilder:

AAR Tobian et al. Male circumcision for the prevention of HSV-2 and HPV infections and syphilis. New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056/NEJMoa0802556 (2009).

Kigozi et al.; The effect of male circumcision on sexual satisfaction and function, results from a randomized trial of male circumcision for human immunodeficiency virus prevention. Rakai, Uganda; BJU International, volum 101, ss. 65-70; januar 2008.

Kreftforeningens informasjonside om peniskreft
 

Powered by Labrador CMS