Annonse
(Illustrasjon: Per Byhring/Colourbox)

Både forskere og journalister stjeler

Forskere og journalister har plagiatet til felles. Begge yrkesgrupper sliter med publiseringspress og lar seg friste til å kopiere andre.

Publisert

Vi har hatt mange norske plagiatsaker, både fra forsker- og studenthold, men mørketallene er store. Internett og den enkle tilgangen til enorme mengder forskningstekster fra hele verden har gjort livet enda lettere for klipp-og-lim-akademikerne. 

Uviten-spalten

Nina Kristiansen skriver i spalten Uviten i Aftenposten hver fjerde uke om dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsløse politiske forslag og ren fusk. Øvrige uker skriver Simen Gaure, Kristian Gundersen og Øyvind Østerud.

Dårlig medieøkonomi gjør at billig eller gratis stoff er blitt mer attraktivt. Det er mindre rom for journalister å jobbe lenge med egne artikler - sakene skal ut i nettavisene raskt.

Derfor er det også mange journalister som faller for fristelsen å klippe og lime kollegaers tekster og utgi dem som deres egne. Eller de tar pressemeldinger eller artikler skrevet av kommunikasjonsmedarbeidere og setter sin egen byline på.

For oss som lesere er en kvalitetssenkning av akademiske og journalistiske tekster ille. Det gir mindre innsyn og færre avsløringer. Det verste er at de gir oss færre originale tanker – alt vi leser, kan vi ha lest før. 

Les hele kommentaren i Aftenpostenspalten Uviten.

Powered by Labrador CMS