Danske, unge menn unngår grove grønnsaker som brokkoli. (Foto: Microstock)

Spiser du nok grove grønnsaker?

De fleste spiser for lite grønnsaker som kål og rotfrukter. Nå deler forskerne oss inn i fire typer.  

Et nytt forskningsprosjekt, drevet fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet, setter fokus på grove grønnsaker, som brokkoli, kål og rotgrønnsaker.

Doktorgradsstudent Tove Kjær Beck er en av de som har undersøkt hvem som spiser hva. Formålet er å forbedre fremtidige kampanjer.

Undersøkelsen hennes viser en tendens:

– De fleste tilhører den gruppen som spiser færrest grønnsaker. Det kan bli et helseproblem, sier Beck.

Motiveres ikke av mat

Tove Kjær Beck spurte 1000 tilfeldig utvalgte dansker i alderen 18 til 75 år om grønnsaksvanene deres. Hun deler folk inn i fire grupper.

  • De motiverte: Denne gruppen spiser mange typer kål og rotfrukter, og tilbereder dem på mange forskjellige måter. Gruppen er opptatt av mat og bruker over én time om dagen på å tilberede middagen. Helse er ikke altavgjørende, men smaken er i fokus. Det er spesielt eldre som tilhører denne kategorien.
  • Rødbete-gruppen: Spiser ikke mange grove grønnsaker, men mye syltede rødbeter, persillerot og hvitkål. Gruppen er drevet av gamle mattradisjoner som de har med seg fra barndommen. Det er spesielt menn over 70 år, som ofte dyrker grønnsaker selv, som tilhører denne gruppen. De tilbereder ofte maten på samme måte hver gang.
  • Gulrot-gruppen: Spiser mye gulrøtter, siden det er en veldig vanlig og tilgjengelig grønnsak. De spiser ikke så mange grove grønnsaker, men er drevet av en sunn livsstil. Gruppen er veldig fysisk aktiv. Det er som regel kvinner i alderen 30–50, med kjernefamilie, ofte med høyere utdannelse enn gjennomsnittet. Bruker ikke så lang tid på kjøkkenet.
  • De umotiverte: Denne gruppen spiser færrest grønnsaker og unngår dem på grunn av smaken. De bruker høyst 15–30 minutter på å tilberede middagen, som ofte består av ferdigretter. Det er som regel unge menn, og mange røyker. De som står uten arbeid, tilhører ofte denne gruppen.

Resultatene viste imidlertid en klar overrepresentasjon i noen grupper, for eksempel unge menn i kategorien de umotiverte.

– Omkring 45 prosent tilhørte denne gruppen. Dette er den nye generasjonen, som ikke er drevet av tradisjoner. De vet ikke hvordan de skal tilberede maten, sier Beck.

– Det handler ikke om penger, for gruppene bruker like mye på mat. «De umotiverte» spiser lite grønnsaker fordi de ikke liker dem, sier hun.

Vet ikke at de er usunne

Tove Kjær Beck påpeker at det kan bli vanskelig å få gruppen med de umotiverte til å spise sunnere. Problemet er at de ikke vet at de spiser usunt.

– 25 prosent mente de spiste nok grønnsaker. Det gjør det vanskelig å kommunisere med denne målgruppen, sier hun.

Hun mener at situasjonen ikke har oppstått tilfeldig. Foreldrene har hatt stor innflytelse på denne gruppen.

– Foreldrene tilhører ofte samme gruppe, og foreldrenes matvaner er viktige, sier hun.

Beck foreslår at man bør endre på ferdigrettene. Produsentene kunne legge til flere grønnsaker, for eksempel på ferdiglagede pizzaer, foreslår hun.

Powered by Labrador CMS