I prosjektet INObox vil fagdisipliner og institusjoner samarbeide med matindustrien for å tenke nytt og undersøke hvordan ny teknologi kan brukes for å produsere nok, sunn og trygg mat. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Forskere skal fremstille mat med færre allerger

Vi blir flere og eldre. Nok mat for fremtiden blir stadig viktigere. Innovasjon og ny teknologi sees som en nøkkel for å løse matutfordringene. Veterinærinstituttet skal lede en av arbeidspakkene i prosjektet INObox.

− I prosjektet skal forskere fra flere fagdisipliner og institusjoner samarbeide med matindustrien for å tenke nytt og undersøke hvordan ny teknologi kan brukes for å produsere nok, sunn og trygg mat, forteller forsker Christiane Fæste fra ved Veterinærinstituttet.

− Vi skal også bidra til å fremstille mat med færre allergener, mat som motvirker livsstilsykdommer eller mat som med forlenget levetid for å redusere matsvinn, forklarer hun.

En av målsetningene er å utvikle en webbasert verktøykasse som skal hjelpe matindustrien å ta kunnskapsbaserte avgjørelser underveis i innovasjonsprosesser, hvordan de kan unngå flaskehalser fra produksjon til marked og sikre at nye produkter når forbrukerne.

Prosjektet skjer i nært samarbeid med blant andre Bamagruppen, Findus Norge AS, Den Stolte Hane, Fjordland, Fjordkjøkken og MatBørsen samt Hoff. Det er finansiert gjennom Bionærprogrammet, Norges forskningsråd og skal gå over fire år.

Powered by Labrador CMS