Colourbox

Valnøtter kan bremse prostatakreft

Et høyt inntak av valnøtter fikk kreften til å utvikle seg saktere hos mus.

Valnøtter lovprises som en av de sunneste nøttene man kan spise. Og det kan se ut som om påstanden er i ferd med å bekreftes. I hvert fall viser en studie gjort på mus, at det er stor helseeffekt. Resultatet ble publisert i tidsskriftet Journal of Medicinal Food.

Ikke bare omega-3

Paul Davis har lenge undersøkt hvilken effekt valnøtter kan ha. Han har også vist tidligere at valnøtter har en god effekt på prostatakreft, men inntil nå har han ikke visst hva som hadde den helsebringende effekten.

Det kunne være omega-3-fettsyrene, nøtteoljen eller nøtten i sin helhet. Dersom det var omega-3, ville det betydd at fordelene ikke er unike for valnøttene.

Derfor valgte forskeren å dele opp mus i tre grupper. Én fikk hele valnøtter, én fikk oljen fra valnøttene og én fikk en alternativ kilde til omega-3.

Resultatet viste at både hele valnøtter og oljen reduserte kolesterolet og sakket kreftutviklingen. Det skjedde derimot ikke hos musene som fikk den alternative kilden.

– Vi har vist at det ikke bare er omega-3-fettsyrene i seg selv. Det kan være en kombinasjon av omega-3 og annet innhold i oljen, men det begynner å bli klart at innenfor ernæring er det sjelden bare én ting som bidrar, det er alltid en kombinasjon av flere, sier Davis i en pressemelding.

Fortsatt i startfasen

Effekten kommer av et redusert nivå av et bestemt hormon i kroppen. Det ser ut til å bremse veksten av en kreftsvulst. 

Davis understreker at dette foreløpig bare er påvist hos mus. Slike resultater lar seg ikke bestandig overføre på mennesker. Forskerne har heller ikke kommet til bunns i hvilke faktorer som har den potensielle effekten.

Dersom man ønsker å oppleve de samme effektene som musene i studien opplevde, må man spise rundt 70 gram valnøtter daglig i 18 uker.

– Du må forstå at 70 gram valnøtter inneholder omtrent 482 kalorier. Det er ikke ubetydelig, men det er bedre enn å spise en porsjon med pommes frites, som ligger på 610 kalorier, påpeker forskeren.

Referanse:

Kim, H. Yokoyama, W. og Davis, P.A. TRAMP Prostate Tumor Growth Is Slowed by Walnut Diets Through Altered IGF-1 Levels, Energy Pathways, and Cholesterol Metabolism. Journal of Medicinal Food (2014)

Powered by Labrador CMS