Tynnere med sjokolade

Nå vakler siste argument for å holde seg unna det brune gull: Ny forskning antyder at folk som ofte spiser sjokolade er tynnere enn de som sjelden tyr til slike godsaker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

I de senere åra har det ikke manglet på forskning som peker mot at sjokolade og kakao har positive effekter på kroppen, og da altså ut over den ekstremt hyggelige virkningen stoffet har på tunga.

Som denne:

Resultatene har dreid seg om både bedre blodtrykk, insulinfølsomhet og kolesterolnivåer. I tillegg skal sjokoladen kunne skjerpe hjernen, hindre demens og holde skjelett og tenner i god forfatning.

De aller meste av sjokoladeforskningen ledsages imidlertid av en lang moralsk pekefinger: Våre resultater er på ingen måte noen oppfordring til å faktisk spise godsakene, siden konsumet kan ha negative effekter på kroppsmasseindeksen.

Med andre ord: Pass deg, den går rett i ræva!

Men nå kommer endelig Beatrice Golomb og kollegaene fra University of California, San Diego, med konklusjonen som kullkaster hele dette premisset:

Niks. Folk som ofte spiser sjokolade er ikke tjukkere enn mennesker som sjelden synker tenna i en søtsak med kakao. De ser tvert imot ut til å være tynnere, til tross for at de eter flere kalorier.

Kalorinøytral

Forskerne tror rett og slett at sjokolade (inntatt i jevnlige, men moderate porsjoner) kan være kalorinøytral, står det i en pressemelding fra universitetet.

Forsker Beatrice Golomb (t.h) smaker på sjokolade - med god samvittighet. (Foto: UC San Diego School of Medicine)

Med det mener de altså at et eller annet ved forbrenninga av sjokolade gjør at den ikke legger seg på skinkene.

For å teste hypotesen fikk de tak i rundt 1 000 friske menn og damer som hadde fått vekta og høyden målt i forbindelse med en annen undersøkelse. Deltagerne svarte på spørsmål, blant annet om sjokoladekonsumet sitt, og forskerne regnet ut kroppsmasseindeksen (KMI) til hver enkelt.

Resultatene var til og med tydeligere enn teamet hadde ventet.

Flere kalorier

- Voksne som konsumerte sjokolade oftere hadde en lavere KMI enn de som konsumerte sjokolade sjeldnere, konkluderer forskerne ifølge en pressemelding fra JAMA and Archives Journals.

Utover sjokoladespisinga kunne forskerne ikke finne noen annet som kunne forklare tendensen. Sjokoladeeterne verken trente mer eller spiste færre kalorier. Tvert imot konsumerte de i gjennomsnitt flere kalorier enn de avholdne.

Gjennomsnittlig spiste de 1 000 deltagerne i studien sjokolade to ganger i uka. Golomb og kollegaene kan foreløpig ikke si noe om hvor stort et sunt inntak av sjokolade kan være, men de mener det er på sin plass å forske mer for å finne ut av dette.

- Våre funn ser ut til å støtte tidligere resultater som antyder at sammensetningen av kalorier, ikke bare antallet av dem, har noe å si for deres endelige innflytelse på vekt, sier Golomb, og fortsetter:

- Dette er gode nyheter – både for de som har en regelmessig sjokoladevane, og de som ønsker å komme inn i en.

Referanse:

Forskningen ble publisert i Archives of Internal Medicine, 26. mars 2012. 

Powered by Labrador CMS