Nordmenn drikker mye kaffe. En ny studie viser at kaffe er en god kilde til jod. (Foto: Colourbox)
Kaffe bidrar til inntak av jod
En ny studie gir gode nyheter til kaffeelskere: du får også i deg jod
En ny studie fra OsloMet viser at tre av ti unge kvinner får i seg for lite jod.
Blant vegetarianere og veganere var jodstatusen dårligere enn for andre.
I tillegg har 40 prosent av de 403 kvinnene i alderen 18-30 år lav kunnskap om betydningen av dette viktige næringsstoffet. Kun halvparten visste at meieriprodukter er største kilde til jod i det norske kostholdet.
Samtidig har det kommet en ny studie fra Universitetet i Oslo hvor forskerne har oppdatert verdiene for jod i norske matvarer og beregnet jodinntaket hos menn og kvinner.
Resultatene fra denne studien viser at det fortsatt er gjennom meieriprodukter folk får i seg mest jod, deretter følger fisk og sjømat og kanskje overraskende: kaffe.
Kaffe som jodkilde
I Kaffeundersøkelsen 2018 kartlegges nordmenns holdning til og forbruk av kaffe. Den viser blant annet:
- Kaffe er populær drikk blant nordmenn, om lag sju av ti nordmenn drikker kaffe hver dag.
- De som drikker kaffe, får i seg 3,6 kopper per dag.
- Det er flere kaffedrikkere blant menn og i den yngste aldersgruppen. Blant de under 44 år er det en økning i forbruket av kaffe sammenlignet med for tre år siden.
- Hele 73 prosent drikker svart kaffe fremfor kaffe med melk, fløte og sukker.
En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. En enkel macchiato eller en kopp café au lait inneholder dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller caffe mocca gir 15 mikrogram.
– Ifølge den landsrepresentative undersøkelsen Norkost 3 drikker menn 3,5 kopp kaffe mens kvinner drikker i underkant av tre kopper. Dette stemmer godt overens med resultatene fra Kaffeundersøkelsen, sier Monica H. Carlsen, førsteamanuensis ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo.
– Nordmenn drikker mye kaffe. Dette gjør altså kaffe i seg selv – og kaffe med melk spesielt – til en jodkilde, fortsetter hun.
Mindre jod fra fisk og sjømat
Det er forskjeller blant unge og eldre i hvordan de får i seg jod.
For unge kvinner og menn i alderen 18-29 år er meieriprodukter en større kilde til jod enn blant de eldre. Over 40 prosent av inntaket av jod blant unge voksne kommer fra melk, ost og andre meieriprodukter.
Dette skyldes sannsynligvis at denne aldersgruppen ser ut til å spise mindre mager fisk enn eldre menn og kvinner; kun 11 prosent av jodinntaket blant unge menn kommer fra fisk og sjømat, mens tilsvarende tall for unge kvinner er 13 prosent.
– Vår undersøkelse viser at det er stor variasjon i kilder til jod mellom kjønn og aldersgrupper. Vi fant at nesten én av fem menn med høy sannsynlighet hadde et inntak av jod som kan være utilstrekkelig, mens dette gjaldt hver tredje kvinne.
Bør ha god jodstatus før graviditet
I juni i år kom Helsedirektoratet med en ny Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. Her gir direktoratet følgende informasjon: «Jod og folat ved graviditetsstart: Jod er et mikronæringsstoff som er nødvendig for utviklingen av barnets hjerne og nervesystem, i svangerskapet og i første leveår. Derfor er det viktig å sikre jodinntaket hos kvinner, og spesielt før og under graviditet og amming.»
– Med dette som utgangspunkt er det bekymringsfullt at hele 24 prosent av kvinnene i alderen 18 til 29 år som deltok i Norkost 3 med høy sannsynlighet hadde et jodinntak som var utilstrekkelig, sier Carlsen.
Tiltak for å bedre nordmenns jodstatus
Mange tror at salt med jod bidrar til å dekke behovet for jod, men innholdet av jod er så lite at det ikke har noen betydning for helsen. Vitenskapskomiteen for mattrygghet gjør nå en vurdering av konsekvensene av å øke innholdet av jod i jodifisert salt. Utredningen skal avsluttes våren 2019.
Et annet tiltak for å bidra til økt inntak av jod i befolkningen er at det nasjonale kostrådet om meieriprodukter er blitt konkretisert. Kostrådet lyder: «ha et daglig inntak av magre meieriprodukter». Nå har Helsedirektoratet presisert at det med et daglig inntak menes tre porsjoner, og for å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Ved å bruke denne jodkalkulatoren fra Opplysningskontoret for meieriprodukter, kan du finne ut om du får i deg nok jod i ditt kosthold.
Referanser:
Kaffeundersøkelsen 2018, Ipsos MMI
Jod og folat ved graviditetsstart, nyhetssak fra Helsedirektoratet:
Henjum S, Brantsæter AL, Kurniasari A, Dahl L, Aadland EK, Gjengedal ELF, Birkeland S, Aakre I: Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women. Nutrients. 2018 Jul 21;10(7)
Carlsen MH, Andersen LF, Dahl L, Norberg N, Hjartåker A. New Iodine Food Composition Database and Updated Calculations of Iodine Intake among Norwegians. Nutrients. 2018 Jul 20;10(7)