Slankende matsjekk

Kvinner som leser nøye hva maten de kjøper faktisk inneholder, veier mindre enn sine medsøstre, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

I gjennomsnitt er vekten nærmere 4 kilo lavere for kvinner som undersøker matens innhold, enn hos de som  bryr seg lite om dette

Grundige undersøkelser av innhold kan ses som en forebyggende faktor mot overvekt og fedme, poengterer forskere i tidsskriftet Agricultural Economics.

En viktig forutsetning er vel og merke at du faktisk har ganske god kunnskap om kosthold og ernæring.

Flere kvinner matsjekker

Flere kvinner (74 prosent) enn menn (58 prosent) rapporterer at de ofte eller alltid sjekker maten for næringsinnhold og hvilke ingredienser den inneholder.

Det ser ut til at kvinner er noe mer opptatt av hva de spiser, skal vi tro funnene i studien.

Likevel er det ikke bombesikkert at så mange faktisk saumfarer maten før den slippes i handlevogna.

Så flinke som vi liker å tro?

En tildigere studie i publisert i Journal of the American Dietetic Association har  nemlig vist at forbrukere flest gjør slike matsjekker på en overfladisk måte.

Bare noen få prosent skaffer seg full oversikt over ingredienser og næringsinnhold

Resultatene viser i hvert fall at byfolk er mer opptatt av hva maten inneholder enn folk på bygdene. I tillegg er det slik at høyt utdannede oftere tar slike matsjekker.

Samtidig har både norsk og amerikansk statistikk pekt på at gjennomsnittsvekten er høyere på landet enn i storbyen.

- Røykere bryr seg mindre

Et annet funn som serveres i Agricultural Economics-studien er at røykere er mindre opptatt av matens innhold enn ikke-røykere.

-  Livsstilen deres innebærer mindre sunne vaner.

(Foto: Colourbox) (Illustrasjonsfoto: Microstock)

- Det kan derfor være slik at det ikke bekymrer seg så mye over næringsinnholdet i maten de spiser, sier María Loureiro i en pressemelding fra Spanish Foundation for Science and Technology.

Hun er førsteforfatter på studien, og tilknyttet University of Santiago de Compostela i Spania.

Liten forskjell blant menn

Kvinnene som tar seg bryet med å sjekke hva maten inneholder, har i snitt er 1,48 lavere BMI enn de som ikke vurderer dette, og bare slenger varene i handlevogna.

For menn er vektforskjellen liten (0,12 lavere BMI)  mellom de som undersøker innholdet og de som lar være.

Som grunnlag for denne nye studien har forskerne 25 640 opplysninger fra National Health Interview Survey om helse-, spise- og handlevaner i USA.

Selvrapportering

Det er benyttet spørreskjema der deltakerne blant annet har svart på hvorvidt de sjekker hva maten inneholder og hvor ofte de gjør dette.

Selvrapportering er en mye brukt metode for innhenting av informasjon in en helseforskning. Den er anerkjent, selv om den har sine svakheter.

Det kan for eksempel tenkes at noen smører på lit ekstra der de sitter hjemme i stua med skjemaet, om hvor ofte de sjekker innholdet for å fremstå ekstra flinke.

Referanse:

María L. Loureiro, Steven T. Yen, Rodolfo M. Nayga, The effects of nutritional labels on obesity. Agricultural Economics 43: 333, 2012. DOI: 10.1111/j.1574-0862.2012.00586.x. Sammendrag her

Powered by Labrador CMS