Mars lever, men er døende
Det er liv i Mars, men planeten er døende. Alle planer om å etablere menneskelige kolonier på Den røde planet må trolig oppgis, sier forskere som har studert ferske bilder fra verdensrommet.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
De understreker at selv om Mars kan kalles en levende planet, betyr det ikke at det eksisterer eller har eksistert det vi mener med liv der. Men den har rikelige vannressurser og kanskje indre varmekilder som fortsatt fungerer.
- Den er til dels en museumsplanet, som følge av ting som skjedde for lenge siden. Men det er også en aktiv planet, forklarer vitenskapsmannen Gerhard Neukum, som arbeider for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.
Vann
- Enkelte steder pipler det fortsatt fram vann fra underjordiske kilder. Når det er morgen på Mars, kan vi observere tåke i lavtliggende områder, og se rester etter vannets løp gjennom terrenget, sier ESA-eksperten til nyhetsbyrået AFP.
Neukum viser til bilder som den europeiske romsonden «Mars Express» har sendt hjem til jorda. Bildene viser blant annet vifteformede spor i overflaten, som tyder på at vann fra underjordisk is er blitt smeltet av varmekilder inne i planeten og har trengt gjennom overflaten.
Disse sporene er funnet ved foten av Olympus Mons, som er det høyeste fjellet på Mars. Bildene viser også at dette fjellets vestlige skråninger er dekket av is, på fjellkammer som ligger i en høyde på mellom seks og ti kilometer.
Vulkaner
Bildene fra «Mars Express» viser også at et område på rundt en million kvadratkilometer ikke langt fra planetens nordpol er oversådd med rundt 100 utdødde vulkaner. Mesteparten av den vulkanske aktiviteten på Mars opphørte for rundt 1,5 milliarder år siden.
De nyoppdagede vulkanene viser ikke de samme tegn til nedbryting som andre vulkaner på Mars. Det kan bety at de nyoppdagede kan ha oppstått for forholdsvis kort tid siden - og det er ikke engang sikkert at alle er helt utdødde, tilføyer Gerhard Neukum.
Vitenskapsfolk blir mer og mer overbevist om at Mars har en historie preget av store naturkatastrofer. En teori går ut på at planeten for rundt 3,5 milliarder år siden mistet sitt magnetfelt, og derfor ikke lenger hadde noe skjold mot partikkelbombardementet fra Solen.
(NTB)