Blekksprutene passer på eggene sine. Men de har lagt dem i et dødelig miljø. Hvorfor det? (Foto: Phil Torres, Geoff Wheat)

Blekkspruter ble oppdaget der ingen skulle tro at de kunne bo

Hva i all verden gjør disse blekksprutene på 3000 meters dyp, i et miljø som etter alle solemerker er dødelig?

Da geokjemiker Geoffery Wheat og kollegaene satte ut for å undersøke Dorado Outcrop, var det slett ikke åttearmede bunnbeboere de tenkte å studere.

De håpet i stedet å få noen prøver av det varme vannet som strømmer ut av sprekker i berget av størknede lava som ligger på 3000 meters dyp, langt ute i havet utenfor Costa Rica.

Men observasjonene fra både bemannede og ubemannede dykk viser altså noe helt uventet:

Rundt på berget satt drøssevis av tallerken-store blekkspruter av en ukjent art i slekten Muusoctopus. De passet på klaser med egg.

Det er veldig, veldig rart.

Dødelige forhold

Blekkspruter som lever på dette dypet er vanligvis tilpasset en jevn temperatur på iskalde to plussgrader, skriver Wheat og kollegaene i Deep-Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers.

Stoffskifte, utvikling i eggene og det hele er bygd for et liv i kulda. I det relativt varme vannet som strømmer ut av sprekkene på Dorado Outcrop, gires trolig forbrenningen opp, og dyret trenger mer oksygen. Men vannet fra sprekkene er derimot fattig på dette stoffet.

Særlig eggene har antagelig vanskeligheter med å takle disse forholdene, og er etter all sannsynlighet dødsdømte, ifølge forskerne. Ingen av eggene hadde heller tegn til at et embryo utviklet seg på innsiden.

Men hvorfor i all verden velger blekksprutene da å legge eggene sine der da? Og hvordan kan det i det hele tatt eksistere noen koloni av blekkspruter der nede, når alle eggene antagelig dør?

Bare de som ikke fikk plass

Ingen kan vite svaret med sikkerhet. Men forskerne har en hypotese.

De tror at det i virkeligheten finnes mange flere blekkspruter. Antagelig legger de egg i et mye mer gunstig miljø, inne i huler der det ikke kommer ut varmt vann, mener forskerne.

Blekksprutene på berget er bare overskuddet av gruppen. De som ikke fikk plass i herberget, om du vil.

Forskerne rapporterer at de fra tid til annen faktisk observerte blekksprutarmer som stakk ut fra sprekker i fjellet.

Her er det åpenbart mye å undersøke for flere undervannsekspedisjoner. Og ikke bare til Dorado Outcrop. Ifølge Wheat og co eksisterer det millioner av lignende miljøer dypt under overflata i verdens hav.

Skal tro hva for slags merkverdigheter som finnes der?

Referanse:

A. M. Hartwell, J. R.Voight, C. G. Wheat, Clusters of deep-sea egg-brooding octopods associated with warm fluid discharge: an ill-fated fragment of a larger, discrete population? Deep-Sea Research Part I: Oceanographic Research Papers, april 2018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS