Annonse

Må ha skille mellom politikk og forskning

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samarbeidet mellom NTNU og forskningspartnere i Kina har løpt knirkefritt gjennom en høst preget av diplomatiske bølger og offisiell kinesisk avsky mot Norge, melder Universitetsavisa. Universiteter i mellom er fredsprisen et ikke-tema, og det trekkes klare skiller mellom politikk og forskning.

Gjennom flere år har NTNUs ledelse jobbet for å få komme sterkere i inngrep med kinesiske forskningsmiljøer. Kinesiske myndighetenes handlinger i kjølvannet av fredspristildelingen minner om at landet NTNU søker mer samarbeid med, fortsatt er et totalitært regime. På spørsmål om en er nødt til å lukke øynene politisk for å sikre seg en plass på det kinesiske hurtigtoget, svarer rektor Torbjørn Digernes:

- Nei det er ikke riktig å si. Det er offisiell norsk politikk å utvikle samarbeid med Kina. Det er undertegnet samarbeidsavtaler om forskningssamarbeid. Det er også lagt opp mekanismer gjennom for eksempel forskningsrådet for å komme i sterkere inngrep. Samtidig med dette har Norge en klar holdning til spørsmål rundt menneskerettigheter i Kina. Det går an å ha to tanker i hodet samtidig.

Les hele saken på universitetsavisa.no

Powered by Labrador CMS