Lykke gjør deg vellykket

Penger kan ikke kjøpe deg lykke, sies det. Men litt lykke kan øke sjansene for både flere nuller på kontoen, suksess i arbeidslivet og et givende ekteskap - pluss et sunnere og lengre liv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vel ingen overraskelse at mange studier forteller hvordan lykkelige mennesker er vellykkede på mange områder i livet.

Ressurser og egenskaper som samfunnet setter høyt, sammenfaller ofte med lykke, rapporterer forskningen på dette området.

Men hva kommer først - høna eller egget?

Blir du lykkelig av å være vellykket, eller omvendt?

- Lykke fører til suksess

- Vår undersøkelse gir sterk støtte for at lykke, i mange tilfeller, fører til suksessrike utfall, heller enn bare å komme som en følge av dem, sier Sonja Lyubomirsky ved University of California, Riverside.

- Lykkelige individer har en større sjanse enn mindre lykkelige til å ha givende ekteskap og forhold, høye inntekter, overlegne prestasjoner på jobb, engasjement i lokalsamfunnet, robust helse og til og med et lengre liv.

Vi kjenner ordtaket om at en god latter forlenger livet. Kanskje en god leveregel, skal vi tro Lyubomirskys resultater.

Tidligere antagelser

Mye av tidligere forskning har antatt at lykken kommer etter suksess og prestasjoner. Denne antagelsen utfordres nå av hennes nye undersøkelse.

Lyubomirsky er hovedforfatter på en metastudie over 225 andre studier, som har sett på forbindelsene mellom ønskelige egenskaper, suksess og følelse av velvære hos over 275 000 mennesker til sammen.

Studiens forfattere finner at “kronisk lykkelige mennesker” generelt sett er mer vellykkede på mange områder i livet, sammenligne med mindre lykkelige mennesker. Lykken og suksessen er i stor grad en konsekvens av deres positive følelser, heller enn omvendt.

Positive sinnssteminger

Lykkelige mennesker har altså en større sjanse for å oppnå gunstige forhold i livet.

- Det kan være fordi lykkelige mennesker ofte opplever godt humør, og de positive sinnsstemningene gjør at de oftere jobber aktivt mot nye mål og for å bygge nye ressurser.

- Når mennesker føler seg lykkelige, har de også en tendens til å føle at de har større selvtillit, at de er optimistiske, og energiske. Andre mennesker syns de er hyggelige og sosiale, sier Lyubomirsky.

Resultatene i metastudien viser at lykke fører til oppførsel som ofte gir suksess i arbeid, forhold og helse, og denne suksessen er delvis en konsekvens av personens positive følelser.

- En av flere egenskaper

Følelsen av velbehag henger også sammen med positive oppfatninger av seg selv og andre, sosial oppførsel, kreativitet, et sterkt immunsystem og effektive strategier for mestring.

- Positive følelser er en egenskap blant flere andre som kan føre til suksessorientert oppførsel. Andre ting, som intelligens, familie, ekspertise og fysisk sunnhet, kan også spille en rolle for menneskers suksess.

Studiens forfattere noterer seg også at lykkelige mennesker er i stand til å erfare triste og negative følelser i respons til negative hendelser, noe de karakterer som en sunn respons.

Studien er publisert i Psychological Bulletin, som gis ut av American Psychological Association.

Referanse:

Sonja Lyubomirsky, Laura King og Ed Diener; The Benefits of Frequent Positive Affect: Does Happiness Lead to Success?; Psychological Bulletin, Vol. 131, No. G, 803-855; 2005.

Lenke:

American Psychological Association: Review of research challenges assumption that success makes people happy: Happiness may lead to succes via positive emotions

Powered by Labrador CMS