Nærbilde av brystene til en litt overvektig kvinne med oransje BH.
Mer pupp, mer svette? Ikke nødvendigvis, ifølge vitenskapelige eksperimenter.

Svetter store pupper mer enn små?

Britiske forskere har undersøkt saken.

Det er ikke til å komme fra: I sommervarmen eller på treningsstudioet kan det bli en smule svett i BH-en.

Men hvor svett?

Det satte nylig Hannah Blount fra University of Southampton og kollegaene hennes seg fore å finne svar på. 

De lurte nemlig – under påskudd av å ville bidra til utvikling av bedre sports-BH-er – på om det var forskjell på svettingen til store og små pupper.

22 frivillige damer med bryster i alle størrelser ble vervet i vitenskapens tjeneste. De sa seg villige til å løpe i 45 minutter i et laboratorium som holdt heite 32 grader Celsius.

Forskerne gjorde målinger, både av tettheten av svettekjertler i huden og mengden svette disse kjertlene klarte å klemme ut i løpet av treningen.

Svaret kan virke litt paradoksalt.

Jo større, jo mindre

Det viste seg nemlig at mengden svette per kvadratcentimeter ble stadig mindre, jo større puppene var. Forskjellene kunne være formidable fra minst til størst, ifølge forskerne.

Undersøkelsene avslørte at dette ikke skyldtes noen forskjell i mengden svette hver kjertel lagde. Den var tvert imot temmelig konstant uansett størrelse.

I stedet lå forskjellen i antall svettekjertler per kvadratcentimeter. Her var sammenhengen klinkende klar:

Jo større pupp, jo færre svettekjertler.

De aller minste brystene i undersøkelsen hadde rundt 71 kjertler per kvadratcentimeter, mens de aller største bare hadde 10.

Alt i alt kan det se ut til at alle bryster svetter omtrent like mye, men at de små puppene har mye mindre plass å fordele fuktigheten på.

Bestemt antall kjertler

Rent fysiologisk gir dette faktisk mening, ifølge forskerne bak studien.

Vi mennesker har nemlig fått vårt tilmålte antall svettekjertler – mellom to og fem millioner – allerede i toårsalderen, skriver de.

Etter hvert som vi vokser, må kjertlene nødvendigvis spre seg utover, slik at tettheten av svettekjertler per kvadratcentimeter blir lavere.

Slik sett virker det jo naturlig at det blir skrinnere med svettekjertler i pupper som vokser seg store, sammenlignet med dem som knapt hever seg over ribbeina.

Dette kan være viktig kunnskap for firmaer som produserer sports-BH-er, skriver Blount og co, som ikke helt overraskende har fått studien delvis finansiert av Nike Inc.

Hvem vet. Kanskje denne innsikten med tid og stunder kan gi opphav til en helt ny generasjon sports-BH-er, for eksempel med spesielle tilpasninger for svettesilende minipupper?

Referanse:

Hannah Blount, Alessandro Valenza, Jade Ward, Silvia Caggiari, Peter R. Worsley, Davide Filingeri, The effect of female breast surface area on heat-activated sweat gland density and output, Experimental Physiology, juni 2024. 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS