Seks personer ble drept 27. november på kjøpesenteret Walmart i Chesapeake i delstaten Virgina da en butikksjef skjøt mot kolleger på et pauserom.

Rapport: Ny rekord i antall drepte av skytevåpen i USA

Antall amerikanere som er drept av skytevåpen er det høyeste på tre tiår. Og antall kvinner som blir drept, vokser fortere enn antall menn.

«Unnskyld alle, men jeg planla ikke dette, jeg lover ting bare falt på plass som om jeg var ledet av Satan.»

Ordene tilhører gjerningsmannen som 22. november skjøt og drepte seks kolleger og seg selv på kjøpesenteret Walmart i Chesapeake i den amerikanske delstaten Virigina. Han hadde skrevet et notat på telefonen som begrunnet masseskytingen med at han hadde blitt trakassert, skriver National Public Radio.

Ifølge kanalen oppgir politiet at han brukte en pistol som var lovlig kjøpt samme morgenen som skytingen skjedde.

Skyteepisoden føyer seg inn i rekken av over 600 masseskytinger i USA så langt i år, ifølge nettstedet Gunviolencearchive.org.

Antall drap med skytevåpen tredoblet siden 2010

En uke etter at skytingen fant sted, la forskere frem en ny rapport om drap begått med skytevåpen i USA.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Ifølge nyhetsbyrået NTB som omtaler rapporten, er det særlig blant svarte kvinner at økningen er dramatisk. Antallet som er drept av skytevåpen, er tredoblet siden 2010. Antall selvmord med skytevåpen blant svarte kvinner er doblet siden 2015, fremgår det av rapporten som er publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.

Forskningen bak rapporten er en av de grundigste analysene av skytevåpendødsfall på mange år, sier David Hemenway ved Harvard universitet.

I oktober opplyste USAs folkehelseinstitutt CDCP at over 47.000 mennesker døde som følge av skytevåpen i fjor, det høyeste tallet på minst 40 år. Økningen er på 8 prosent i året.

Så langt i år er det rapportert over 40.000 drepte med skytevåpen.

Dramatisk økning fra 2019

I analysen som går tilbake til 1990-tallet, går det fram at antall drepte begynte å øke markert i 2005, Men fra 2019 var økningen dramatisk, hele 20 prosent fra 2019 til 2021. I de 32 årene siden studien startet, er 1,1 millioner amerikanere drept med skytevåpen.

Rundt 14 prosent av de drepte er kvinner. Dødsraten var i fjor 18 per 100.000 blant svarte kvinner, 4 per 100.000 blant latinamerikanske-kvinner, og 2 per 100.000 blant hvite kvinner.

Men det er fortsatt blant unge svarte menn at flest blir drept av skytevåpen. Dødsraten for svarte menn i 20-årene er 142 per 100.000. Den høyeste raten for selvmord er blant hvite menn i 80-årene, på 45 per 100.000.


LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS