To barn ble søndag morgen funnet døde på en privat adresse i Lørenskog. Moren er siktet for drap.

Forskere ikke bekymret for drapstallet i Norge

Forskere mener de mange drapssakene i Norge den siste tiden ikke må tillegges stor vekt statistisk sett.

Så langt i år er det registrert 17 drapssaker med 20 ofre i Norge. Bare i juli er det startet etterforskning av seks drapssaker med til sammen åtte ofre.

I fjor ble det registrert 26 drapssaker med 28 ofre.

En av landets fremste drapsforskere minner om at drapsforekomsten i Norge er lav i internasjonal målestokk med 0,6 drap per 100 000 innbyggere, skriver Aftenposten.

– For fenomen som har lav forekomst, vil variasjonen mellom ulike år kunne bli stor, uten at man har grunnlag for å si at vi ser en økning. Så langt har ikke statistiske beregninger vist at vi har en økning av drap i Norge, sier Solveig Bø Vatnar til Aftenposten. Hun er professor i psykologi ved Oslo universitetssykehus og Høgskolen i Molde.

Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo sier det er flere drapssaker i første halvår enn på lenge, men at det kan skyldes tilfeldige variasjoner.

– For å finne årsaken til økningen, må man analysere alle drapene og se på sakene, sier Bjørnebekk til avisen.

Hun understreker at det ikke er noe som tyder på at volden i Norge er på vei opp.

– Det er en relasjon mellom offeret og gjerningspersonen i en høy andel drapssaker i Norge. I land med høy kriminalitet er det flere drap der det ikke er relasjon mellom partene, men slik er det ikke i Norge, sier hun.

Powered by Labrador CMS