– Den koreanske halvøya er ikke ukjent med militære trefninger. Det har i årenes løp være flere skyteepisoder med drepte på begge sider. Men de to statene har holdt igjen og ikke latt slike trefninger utarte, sier professor Tikhonov. (Foto: Reuters, NTB scanpix)

– Sterkt ideologisk preget ordkrig mellom USA og Nord-Korea

Det er en radikal ordbruk fra nordkoreansk side om dagen, men landet ønsker tross alt ikke å begå selvmord, mener Korea-ekspert Vladimir Tikhonov.

– Vi ser en ytterligere opptrapping av ordkrigen, og det er en liten bit av virkelig fare i den situasjonen som nesten daglig forverrer seg, sier Tikhonov til NTB.

Han er professor i Kina/Korea-studier ved Universitetet i Oslo. Thikonov er født i Russland, men har i dag sørkoreansk statsborgerskap og mange års opphold i Norge.

– På Koreahalvøya står store styrker oppmarsjert mot hverandre, men det er likevel usannsynlig at det skal bli militære trefninger, sier han.

Professoren legger til at ingen av partene ønsker en storkrig. For Nord-Korea betyr det utslettelse og for Sør-Korea og USA er krigsutbrudd en utenkelig utgang, mener Tikhonov.

– Den koreanske halvøya er ikke ukjent med militære trefninger. Det har i årenes løp være flere skyteepisoder med drepte på begge sider. Men de to statene har holdt igjen og ikke latt slike trefninger utarte, sier professor Tikhonov.

Med president Donald Trump i Det hvite hus merker han at den sterkt ideologisk pregede ordkrigen er tatt til nye høyder, men at de militære realitetene i bunn ikke er blitt annerledes på amerikansk og nordkoreansk side.

Powered by Labrador CMS