Sosiolog og samfunnsforsker Johan Galtung er død. Her er han avbildet i 2010.
Sosiolog og samfunnsforsker Johan Galtung er død. Her er han avbildet i 2010.

Fredsforsker Johan Galtung er død

Johan Galtung døde lørdag morgen, 93 år gammel. Han regnes som grunnleggeren av faget fredsforskning,

Johan Galtungs sønn, Andreas Galtung, opplyser til NTB at hans far døde fredelig på Stabekk Helsehus i Bærum lørdag morgen etter en tids sykdom.

Grunnla fredsforskningen

Johan Galtung ble født 24. oktober 1930 og utdannet seg til matematiker og sosiolog ved Universitetet i Oslo. Han regnes som grunnlegger av fagfeltet fredsforskning, var sentral i opprettelsen av Institutt for fredsforskning (PRIO) i 1959, der han var første direktør.

Han var verdens første professor i freds- og konfliktforskning ved Universitetet i Oslo fra 1969. Galtung var også tilknyttet en rekke institusjoner i utlandet og mottok 13 æresdoktorgrader. Hans bibliografi teller over 150 bøker og 1.000 vitenskapelige artikler.

Ved siden av sitt akademiske arbeid var Galtung vært svært engasjert i fredsarbeid, og meklet i en rekke konflikter.

Kontroverser

Samtidig har hans politiske engasjement i perioder vakt kontroverser. Blant annet ble han anklaget for antisemittisme og konspirasjonsteorier da han hevdet at jødiske interesser styrer store deler av det amerikanske samfunnet og anbefalte det konspirasjonsteoretiske verket «Sions vises protokoller» i 2012.

Galtung har de siste årene bodd i Alfaz del Pi i Spania med sin ektefelle Fumiko Nishimura Galtung. Han etterlater seg også fire barn.

Rettet 18.2.24, kl. 09.47: Johan Galtung ble ikke født i 1924, som det opprinnelig sto i artikkelen, men i 1930.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS