Science fiction blir virkelighet i US Army

Som dere kanskje har oppdaget er science fiction bare virkelighet som ikke har skjedd ennå. Det amerikanske forsvaret har nylig testet en laserkanon som kan skyte ned supersoniske missiler, og snart kan politiet løpe rundt med laserpistoler som kan skyte rundt hjørner, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ikke bli uvenner med denne maskinen! (Foto: TRW, Inc.)"

Til nå har laservåpen stort sett hørt hjemme i dårlige scifi-serier med råtne effektbudsjetter, men for det amerikanske forsvaret er gammel fantasi altså blitt til virkelighet. De har nettopp testet en diger laserkanon, som viste seg å være fullt i stand til å skyte i senk en rakett i farta.

Bare til forsvar altså!

Kanonen er utviklet av TRW Corporation, og skal visstnok brukes av forsvaret i USA og Israel. Laseren kan forandre en krigssone totalt, mener US Army, og framholder hvor god den blir til å forsvare seg med. Vi tviler ikke.

Det er kanskje ikke så rart at lasere stadig dukket opp i våpenmakernes våte drømmer. Strålen har i teorien en rekkevidde på tusenvis av kilometer, og når målet med lysets hastighet. (Det er selvfølgelig fordi laseren rett og slett ER lys. Hvis du lurer på hva som er forskjellen på en laserpistol og en lommelykt, klikk på lenken i høyremargen.)

"(Foto: TRW, Inc.)"

Det er ikke bare det amerikanske forsvaret som gjør laserfantasiene til virkelighet. Eric Herr, visepresident i HSV Technologies, har nettopp tatt patent på en litt snillere versjon.

-Still våpnene på paralyser!

Den kjente scifi-klisjeen kan faktisk bli en vanlig frase blant fremtidens politikonstabler. Eric Herr har nemlig funnet opp en laserpistol som kan lamslå mennesker uten å skade dem.

En laserstråle med ultrafiolett lys gjør nemlig luftpartiklene inne i strålen i stand til å lede strøm, og dermed kan eieren dele ut elektriske støt i øst og vest. Blir man truffet, vil strømmen forstyrre de små elektriske impulsene som kontrollerer musklene, og man blir helt paralysert.

Det er kanskje ikke spesielt hyggelig å bli zappet på denne måten, men definitivt å foretrekke framfor å bli skutt. Og de indre organene er visst trygge i kroppens indre, i følge Herr.

Runder hjørner

"Se opp for konstabler med lommespeil!"

Laserpistolen, som vil ha en rekkevidde på rundt 100 meter, vil til og med kunne skyte rundt hjørner. Hvis man har et lommespeil eller noe, kan man nemlig reflektere strålen, og snu den dit man vil.

Men foreløpig kan skurker og ranere føle seg trygge på andre siden av hjørnet, for Eric Herr’s lammingspistol finnes ennå bare på papiret. De første utgavene kommer nok til å være på størrelse med en liten koffert, men kan med tiden kommer ut i lommelyktformat.

Om laserpistolene noen sinne blir produsert, da. Prosjektet har allerede fått sine første kritikere, som påpeker at laserpistolene lett kan skade øynene til uskyldige tilskuere, melder BBC.

BBC: US military scores laser success
BBC: Set phasers on stun

Powered by Labrador CMS