Annonse

Fra gule nikotinfingre til grønne hender

Har du sluttet å røyke? Da kan det lønne seg å spise mye grønt - og luke ganske intenst i hagen, antyder ny forskning.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk som har stumpet røyken for godt kan redusere risikoen for å få lungekreft enda mer, hvis de både legger inn masse grønnsaker i kostholdet sitt - og driver for eksempel hagearbeid.

Det antyder foreløpige forskningsresultater, som nettopp er lagt frem i Philadelphia, USA, på den årlige konferansen til American Association for Cancer Research.

Mye grønnsaker i denne studien innbærer å spise fire eller flere prosjoner med salat ukentlig, opplyser forskerne, som er hjemmehørende ved University of Texas M. D. Anderson Cancer Center.

Livsstilen - og risikoen

Ifølge studien virker også fysisk aktivitet positivt for å minke kreftrisikoen, og kanskje behøver ikke aktiviteten være av det veldig intense slaget?

Forskerne trekker i hvert fall frem hagearbeid som et eksempel. Slik fysisk aktivitet kan redusere kreftrisikoen hos tidligere røykere med opptil 45 prosent, antyder studien.

- Vi forsøker å forstå hvilke sider ved folks livsstil som kan redusere risikoen for lungekreft hos personer som har sluttet å røyke. Dette har vært et forsømt forskningsfelt, mener professor Michele Forman, i epidemiologi ved University of Texas.

Hun legger ikke skjul på at resultatene som de nå har lagt frem, er foreløpige:

- Selv om det er en veldig tidlig analyse, gir den oss noen viktige ledetråder om hvordan alle - røykere såvel som ikke-røykere - kan klare å redusere risikoen for å utvikle lungekreft, sier Forman.

Mye beta-karoten negativt for røykere

Studien antyder også at røykere som spiste lite salat, hadde dobbelt så høy kreftrisiko sammenlignet med røykere som spiste mye. Samtidig så fysisk aktivitet ut til å være gunstig også for røykerne.

Men; det er ikke likegyldig hva slags grøntfôr de setter til livs. Stoffet beta-karoten, som blant annet finnes i gulrøtter, kål, spinat og paprika, kan nemlig ha negative effekter for røykere.

Studier har vist at røykere som får i seg høye doser beta-karoten, pådrar seg betydelig økt risiko for lungekreft, og økt dødelighet av hjerte- og karsykdom. Les mer om beta-karoten og a-vitamin i denne artikkelen.

Biter i puslespillet

Rundt 3 800 personer, både kreftfrie og personer med lungekreft, dannet datagrunnlaget i den nye studien, som ble lagt frem på konferansen i Philadelphia. Forskerteamet spurte om salatspising fordi det omfatter inntak av mange forskjellige grønnsakstyper, forklarer Forman.

Grunnen til at de tok fatt i nettopp hagearbeid begrunner hun med at “det er en av de få aktiviteter som folk med lungekreft rapporterte om”.

Ifølge Forman vet forskerne ennå ikke hvorvidt gode spise- og mosjonsvaner er en indikator for andre livsstilfaktorer som kan være enda viktigere, som lavt alkoholkonsum.

- Vi har mange biter som ennå ikke er plassert i puslespillet og analysert, konstaterer Michele Forman.

Powered by Labrador CMS