Europeisk satsing på mobilfjernsyn

Fjernsyn på mobilen kan bli den neste store eventyret for elektronikkindustrien. EU ligger i startgropa, og to konkurrerende teknologier kniver om markedet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 15. mai vil et rådgivende EU-organ legge fram et høringsutkast for mobilt digitalfjernsyn i Europa. I følge planen skal det blant annet satses på mobilt fjernsyn. Disse skal kunne tas imot av håndholdte enheter som PDAer og mobiltelefoner.

Konkurrerende standarder

'DMB-mottaker, vist på IFA-messen i Berlin 2005'
"DMB-mottaker, vist på IFA-messen i Berlin 2005"

Høringsutkastet fra Radio Spectrum Policy Group er nøytralt i spørsmålet om hvilken standard som skal velges. For tida er det to hovedkonkurrenter: Digital Multimedia Broadcasting (DMB) og Digital Video Broadcasting - Handheld (DVB-H).

DMB bygger på standarden Digital Audio Broadcasting (DAB), som innføres i Norge som erstatning for FM-radio. DMB er en sør-koreansk oppfinnelse, utviklet av et offentlig teknologisk institutt (KETI) og det statlige kringkastingsselskapet KBC.

Foreløpig er DMB bare i utstrakt bruk i Sør-Korea, men under fotball-VM i Tyskland i sommer skal europeiske prøvesendinger starte. Den koreanske elektronikkgiganten Samsung lager mottakere for dette systemet.

Koreanerne er ikke bare fornøyd med DMB. Dekningen er for dårlig, og brukerne klager over ustabil mottaking. Dette betyr ikke nødvendigvis at systemet er dårlig i seg selv.

I følge kilder i NRK har DMB likevel en fordel når tynt befolkede områder skal dekkes.

DVB-H i vinden

'DVB-H-mottaker, vist på IFA-messen i Berlin 2005'
"DVB-H-mottaker, vist på IFA-messen i Berlin 2005"

DVB-H er et nyere system, en avlegger av det digitale fjernsynet DVB som også Norge skal innføre. Finske Nokia er en av hovedprodusentene, og de har nok påvirket myndighetene i Finland til å fryse DAB-satsingen og satse på DVB-H i steden.

Men DVB-H får nå bred europeisk støtte, og kan bli den foretrukne standarden i flere land, særlig i tettbygde strøk.

DVB-H kan overføre langt flere fjernsynskanaler enn DMB, men tar også større plass i frekvensområdet. Tilhengerne hevder likevel at effektiviteten per fjernsynskanal er større.

Systemet er basert på internett-protokollen, og det vil si at alle slags data kan overføres. DVB-H er dermed et mer åpent og fleksibelt system enn DAB og DMB har vært til nå.

USA er også i ferd med å hoppe på DVB-H-toget, sammen med andre tunge aktører som Intel og Motorola. I februar i år annonserte Microsoft at de har sluttet seg til DVB-H-utviklergruppen. Deres medieavspiller-teknologi skal bli å finne som en del av DVB-H-standarden.

DAB/DMB slår tilbake

'Verdens første mobiltelefon med DAB IP-fjernsyn: HTC Trilogy. Foto: Virgin Mobile'
"Verdens første mobiltelefon med DAB IP-fjernsyn: HTC Trilogy. Foto: Virgin Mobile"

DAB og DMB er også en standard i utvikling. Nye versjoner basert på mer moderne koding av lyd og bilde kan komme om noen år. Australia og New Zealand er to land som satser på en slik “turbo-DAB”.

Også internett-protokollen er på vei inn i DAB-standarden. I London har British Telecom gjort forsøk med mobilt fjernsyn over ip-protokoll, med lovende resultat.

En kommersiell tjeneste kalt BT Movio skal lanseres seinere i år. Også her er Microsoft inne i bildet. BT Movio har valgt Windows medieavspiller 9 som standard.

Både DAB IP og DMB har den fordelen at de kan sendes sammen med radioprogrammene i en vanlig DAB-sender.

I tillegg er DAB IP-standarden helt åpen. Alt slags innhold kan sendes, akkurat som på Internett. Dette er et stort framskritt for DAB, som dermed blir mindre låst til gamle systemer for koding av lyd og bilde.

Veien videre

Etter at høringsutkastet slippes mandag 15. mai, skal trådene samles den 25. oktober da Radio Spectrum Policy Group sender en utredning videre inn i EU-systemet.

Utredningen kan munne ut i forslag om å sette av bestemte frekvenser til mobilt fjernsyn. Det såkalte L-båndet rundt 1,5 gigaghertz er ett av de som peker seg ut. Det ble opprinnelig avsatt til lokal DAB-kringkasting, men er lite brukt.

Lenker:

Radio Spectrum Policy Group
Nettsted for DVB-H
Om forsøk med DAB IP-fjernsyn i London (pdf)
Artikkel i The Korea Times om problemer med DMB

Powered by Labrador CMS