USAs president Donald Trump har tatt enda et skritt for å styrke kullindustrien i landet. (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Trump signerer ordre om å avvikle klimaplan

USAs president Donald Trump har signert en presidentordre om å avvikle Obamas Clean Power Plan. Men å virkelig fjerne planen kommer trolig ikke til å bli lett, mener Guri Bang i Cicero.

Obama-administrasjonens Clean Power Plan hadde som mål å kutte klimautslippene fra den amerikanske kraftsektoren med over 30 prosent innen 2030.

Men kullindustrien har naturlig nok ikke vært særlig begeistret for planen. Trump har lenge lovet å gjøre alt han kan for å redde kullarbeidernes jobber, skriver Washington Post.  

Og nå har han altså signert en presidentordre om å avvikle Clean Power Plan.

– Ved å fjerne Clean Power Plan tar Trump-administrasjonen bort det politiske presset for å påskynde en overgang fra kull til gass og fornybar i kraftsektoren, en utvikling som har vært dominerende i markedet de siste årene, skriver Guri Bang, forskningsleder Cicero, i en pressemelding.

Kan svekke Paris-avtalen

Trumps utfall mot klimaplanen kommer i kjølvannet av flere endringer for å gjøre det lettere for USAs kullindustri, for eksempel ved å fjerne regler som forbyr selskapene å forurense vassdrag.

– Fjerning av Clean Power Plan er et av mange grep som Trump-administrasjonen nå tar som svekker USAs mulighet og vilje til å oppfylle løftene som landet ga i Paris-avtalen, skriver Bang.

– Konsekvensen vil bli at effektiviteten i Paris-avtalen blir svekket når verdens nest største utslipper ikke bidrar i det internasjonale arbeidet for å kutte utslippene.

Komplisert prosess

Trump har flere ganger stilt spørsmål ved om det i det hele tatt skjer noen klimaendringer, skriver Washington Post.

Men den nye presidenten må nok belage seg på at Clean Power Plan ikke kommer til å forsvinne på et blunk.

Å kvitte seg med arven fra Obama-administrasjonen kan bli en lang og slitsom prosess, og kanskje ende med kamp i retten, skriver den amerikanske avisa.

Også Bang fra Cicero mener at det kan bli en komplisert og langvarig byråkratisk prosess som kan vare i flere år.

Powered by Labrador CMS