Alle breene som NVE måler, har trukket seg tilbake de siste 20 årene. Bildet er fra Jotunheimen.

Brefrontene i Norge fortsetter å smelte

Norske isbreer fortsetter å smelte. Alle breene NVE har målt de siste 20 årene, har trukket seg tilbake.

AI løpet av 20 år har 33 av de 34 brefrontene som NVE har målt, trukket seg tilbake, og trenden fortsetter, skriver NRK.

Det er Storjuvbrean i Jotunheimen som har smeltet mest, med 94 meter. Tuftebreen på østsiden av Jostedalsbreen har gått tilbake med 65 meter, og Langfjordjøkelen i Vest-Finnmark har gått tilbake med 61 meter.

– Alle breene vi følger, har trukket seg tilbake de siste 20 årene, sier glasiolog i NVE Hallgeir Elvehøy i en pressemelding.

Store forskjeller

Det har vært store ulikheter i snømengde på breene i Sør-Norge. På Vestlandet fikk mange av breene mer snø enn normalt, mens breene som ligger lenger øst, fikk mindre.

I Nord-Norge har breene fått mer snø enn normalt, men bresmeltingen gjennom sommeren var over normalen. Derfor blir resultatet et underskudd for de fleste breene.

Breene i Norge har den samme utviklingen som de aller fleste breene i verden.

Minket med opptil 30 meter

– Årsaken til tilbaketrekningen er at massebalansen har vært negativ i lengre tid. De ti breene der NVE måler massebalanse, har minket med opptil 30 meter i tykkelse siden år 2000, sier Elvehøy.

De siste 20 årene har 27 breer med sammenhengende målinger trukket seg tilbake med totalt 409 meter i gjennomsnitt. De 34 breene med brefrontmålinger i 2022 utgjør nærmere 15 prosent av Norges breareal.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS