Spektakulær natur i området rundt Jutulsessen i Antarktis. Forskerne fra Polarinstituttet skal innom den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis på vei til Valkyrjedomen. (Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix)

Polarinstituttet på jakt etter verdens eldste is

To forskere fra Norsk Polarinstitutt er med på å lete etter verdens eldste is. De reiser mens det er sommer i Antarktis og «bare» 45 minusgrader om natten.

Verdens eldste is er trolig mellom 1,2 og 1,5 millioner år gammel, og forskerne tror de kan finne den på iskuppelen Valkyrjedomen – også kjent som Dome Fuji, etter den japanske forskningsstasjonen på stedet – dypt inne på Antarktis-kontinentet. På 3800 meters høyde skal det gjennomføres en 2500 meter dyp iskjerneboring gjennom isbreen for å finne isen, opplyser Polarinstituttet.

– Japanerne er de eneste som tidligere har jobbet på bakken i dette området. og det er svært uvanlig at de tar med seg utenlandske forskere på sine prosjekt, sier seksjonsleder Elisabeth Isaksson ved Norsk Polarinstitutt til Nordlys.

Denne sesongen skal to forskere fra Polarinstituttet være med, mens det er fysisk mulig for mennesker å overleve i verdens kaldeste område. Glasiolog Jean-Charles Gallet og post doc. Brice Van Liefferinge har med seg 50 kilo klær hver. Temperaturene ligger mellom 25 minusgrader om dagen og 45 minus om natten. Da trengs det fire lag med klær og opptil ti lag med hansker og votter. Poenget med så mange lag hansker, er at hansker med is på, er ubrukelig og må tas av.

– Jeg har forskjellige størrelser på de ulike lagene med klær. Innerst mot huden har jeg størrelse medium. Men størrelsen øker lag for lag til størrelse XXL ytterst, sier Van Liefferinge.

Norge er en av 14 partnerne i EU-prosjektet Beyond Epica – oldest ice. Japan og USA er viktige bidragsytere.

Powered by Labrador CMS