Det er beregnet at over 125 millioner kvinner og jenter har blitt utsatt for kjønnslemlestelse, de fleste i et belte rundt Sahara i Afrika og i noen land i Midtøsten, ifølge Stor Norske Leksikon. (Foto: Nolte Lourens, Shutterstock, NTB scanpix)

Menn sier nei til omskjæring av kvinner

Et flertall av mennene i land som praktiserer kjønnslemlestelse, er imot praksisen - blant annet for sexens skyld.

Det opplyser programdirektør Jacinta Muteshi ved forskningssenteret Population Council til fagbladet Bistandsaktuelt.

– Våre undersøkelser viser at et flertall av mennene i de landene det gjelder, er imot kvinnelig omskjæring, sier Muteshi, som leder flere programmer mot kjønnslemlestelse.

Mens mange menn er imot, sier kvinnene at de gjør det for sine menn, forteller hun.

I en film fra Guinea som er laget i forbindelse med FNs internasjonale dag for nulltoleranse mot kjønnslemlestelse, uttrykker Plan-aktivisten Djiba Kanabo hvorfor mange menn er imot kvinnelig omskjæring.

– Men foretrekker kvinner som ikke er omskåret. Kvinnene som er omskåret, ønsker ikke å ligge med mennene sine, sier han.

Redd Barna, som har flere prosjekter i Somalia og Etiopia, jobber mye med holdninger blant menn og gutter.

– I begynnelsen var det mange menn som sa at de ikke hadde noen mening om kjønnslemlestelse. De mente det var «damenes business». Men da vi engasjerte en gruppe fedre og lot dem få vite hva dette handlet om, hva kona og jentene deres hadde vært igjennom, var det mange som ble sjokkerte – og ble imot det, sier Ina Bøe i Redd Barna.

Powered by Labrador CMS