Facebook-brukere samler inn bilder av tornadosøppel

Facebook kan brukes til mer enn hverdagslige oppdateringer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ligner søppelfylling etter at en tornado slipper fra seg det den har samlet opp. Det kan imidlertid ligge verdifulle ting, for eksempel familiebilder, i haugene. (Foto: Colourbox)

Når en tornado rammer, forvandler den ro og orden til en kaotisk søppelfylling. Folk i det rammede området går raskt i gang med opprydningen, men da går viktig kunnskap ofte tapt.

Nå har en gruppe forskere funnet en måte å samle dokumentasjon, skriver phys.org.news.

Forskeren John Knox og studentene hans på The University of Georgia bruker nemlig Facebook til å samle bilder og opplysninger til en database som kan brukes til å analysere skadene.

– Dette viser at man kan bruke sosiale medier i vitenskapelig forskning, sier forskeren.

Publikum startet gruppe

John Knox og studentene fikk ideen til databasen fordi en innbygger i Alabama, Patty Bullion, etter en tornado i 2011 startet en Facebook-gruppe hvor brukerne kunne dele bilder og dokumenter.

– Gjennom Facebook kunne Patty Bullion hjelpe folk med å finne igjen ting de savnet, for eksempel familiefotografier, som i noen tilfeller hadde reist hundrevis av kilometer med tornadoen. Vi kunne bruke de opplysningene Patty hadde samlet til vitenskapelig analyse, forteller Knox. 

Vil spå bevegelser

Forskerne fant blant annet ut at noen gjenstander var blitt flyttet hele 353 kilometer, noe som slår alle registrerte rekorder. Dessuten fant forskerne ut av at disse gjenstandene var blitt fraktet langs en spesiell rute.

– Det ser ut til at disse gjenstandene har havnet øverst i tornadoen, hvor de møtte vinder som blåste gjenstandene ned og litt til høyre inne i tornadoen, sier Knox.

– Det kan bli viktig kunnskap om en tornado for eksempel suger til seg giftig eller radioaktivt avfall, sier forskeren.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS